Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.07.12. 16:59

Sokat bukott a kriptovalután egy nyíregyházi nyugdíjas

Nála csak a nyíregyházi vállalkozó járt rosszabbul.

KM

Illusztráció: Shutterstock

Az internetes csalók nem pihennek – ezt mutatja az a két eset is, amelyekről dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség szóvivője tájékoztatta lapunkat.

Telepítette a programot

Egy nyíregyházi nyugdíjas tavaly januárban az interneten ráakadt egy kriptovalutákat reklámozó oldalra. Beírta néhány adatát, s pár perc elteltével már hívta is telefonon egy férfi, aki további adatokat kért tőle, s felvilágosította arról, milyen nagy haszonnal juthatna kriptovalutához. Azt is kérte tőle, hogy a segítségével telepítsen a gépére egy programot, illetve adja meg a banki adatait – a program telepítésével az ismeretlen elkövető átvette a sértett laptopja felett az irányítást.

Kis idő elteltével a sértett értesítést kapott a bankjától, miszerint az általa igényelt 7,5 millió forint kölcsönt kiutalták. Ő megijedt, hiszen csupán 250 eurót akart befektetni a kriptovaluta vásárlásába. Rohant is a rendőrségre, de már késő volt: a bank a kölcsönt kiutalta egy, az elkövető által megadott bankszámlára, ahonnan tovább utalták, a nyomát már nem lehetett követni.

A sértett így több millió forinttal tartozik a banknak, ráadásul semmilyen kriptovalutához nem jutott hozzá, és az elkövető, vagy elkövetők is eltűntek. Mindez megelőzhető lett volna, ha nem adja meg az adatait ismeretleneknek,  ráadásul hiányos angolnyelv­tudása miatt csak nehezen tudott kommunikálni velük, arról nem is beszélve, hogy a laptopjára telepített számítógépes program működésével sem volt tisztában.

Folyamatosan hitegették

A másik ügy főszereplője egy nyíregyházi vállalkozó, akinek több mint 17 millió forintja bánta, hogy interneten keresztül szeretett volna kriptovalutát vásárolni. A vállalkozó utánaolvasott a témának, ezt követően vágott bele tavaly decemberben az üzletbe.

Eljutott egy internetes oldalra, ahol azt ígérték neki, hogy a pénzét befektetik. Többször felvették vele a kapcsolatot az elkövetők, a beszélgetésekhez fordítóprogramot használtak. A vállalkozó végül több mint 17 millió forintot utalt át az elkövetők által megadott internetes oldal segítségével, s egy fillért sem kapott vissza. Folyamatosan hitegették, amikor pedig szerette volna a pénzét visszakérni, további több tízezer dollárt kértek azért, hogy az ügyletet lezárhassák.

A nyomozás megállapította, hogy csalók áldozata lett – a pénzét nem sikerült visszaszerezni, és az elkövető kilétét sem tudta a nyomozás megállapítani. Helyesebb lett volna szakember segítségét kérni a befektetéshez, de az alaposabb nyelvismeret, valamint a gyanús körülmények felismerése is segíthetett volna abban, hogy ne váljon csalás áldozatává – tette hozzá dr. Szilágyi László. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában