Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.09.16. 08:31

"Nem kell hívni senkit, nem kell hívni a rendőrséget, megmondtam" - Halálos balesetet okozott, segítségnyújtás nélkül távozott

Elítélte őket a bíróság.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A Nyíregyházi Járásbíróság 2022. szeptember 13-án ítéletet hirdetett a halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

A bíróság T.Cs.R. I. rendű vádlottat:

ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette,

2 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette,

kábítószer birtoklásának vétsége és

járművezetéstől eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétsége miatt - halmazati büntetésül - 6 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, és emellett 5 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől is.

A balesetben részes gépjármű utasát, a fiatalkorú K.K. II. rendű vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt 1 év fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte a bíróság, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette és megállapította, hogy ez idő alatt a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll.

Az ítéleti tényállás szerint, a vádlottak 2022. február 6-án harmadik társukkal együtt Tiszavasváriban egy szórakozóhelyen tartózkodtak, ahol a két vádlott alkoholt fogyasztott.

A fiatalok Tiszavasváriból 2022. február 06-án, 01 óra után indultak el gépjárművel, ekkor az autót harmadik társuk vezette. Miután Tiszavasvárit elhagyva a 36-os számú főút lakott területen kívüli szakaszán a gépjárművel lesodródtak az útról és az útpadkának ütköztek, a vezetést a gépjárművezetői engedéllyel nem rendelkező, erősen ittas állapotban lévő T.Cs.R. I. rendű vádlott vette át barátjától, aki ezután a jobb első ülésen utazott tovább. A fiatalkorú K.K. II. rendű vádlott az autó hátsó ülésén foglalt helyet. A fiatalok az utazás során biztonsági övet nem használtak.

Hajnali 2 óra körüli időben az I. rendű vádlott eltúlzott, mintegy 100-110 km/h sebességgel hajtott be a gépjárművel egy erősen jobbra ívelő, nedves felületű útkanyarba, emiatt a bal oldali útárokba sodródott és fának ütközött. Az ütközéstől a gépkocsi megpördült, az árokfalnak csapódott és a tetejére borulva állt meg.

Az ütközést követő megpördüléstől a gépjármű jobb első ülésén utazó sértett az autóból kiesett, melynek során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A gépjármű sofőrje és a hátsó ülésen utazó utasa 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A baleset után a vádlottak a gépjárműből már kiszálltak, amikor a helyszínen megállt egy arra közlekedő férfi, aki megkérdezte, hogy segítségre szorulnak-e és utazott-e más személy a gépjárműben. A vádlottak tagadták, hogy harmadik utas is lett volna, azonban a férfi megtalálta a sértettet az árokban, arccal a földön, hason fekve. A vádlottak próbálták „felkelteni” a sértettet, aki nem reagált. Mikor a férfi értesíteni akarta a mentőket, I. rendű vádlott rákiáltott „nem kell hívni senkit, nem kell hívni a rendőrséget, megmondtam”. Ennek ellenére a férfi visszament autójához és onnan hívta a 112-es segélyhívót.

A kiérkező mentőknek a férfi mutatta meg a baleset helyszínét, mivel ekkor már a vádlottak a tőlük elvárható segítségnyújtás nélkül onnan gyalogosan, Nyíregyháza irányába eltávoztak. Őket a baleset helyszínétől kb. 300 m-re az időközben a helyszínre kiérkező rendőrjárőrök igazoltatták és fogták el a Nagycserkesz-Markóbokori elágazásnál.

Ezt követően T.Cs.R. I. rendű vádlottat vérvételre előállították és megállapították, hogy a vádlott a vezetéskor alkohol és kábítószer hatása alatt állt.

Mindezek mellett a bíróság felelősségre vonta T.Cs.R. I. rendű vádlottat azért is, mert 2021. október 06-án Demecser lakott területén az általa vezetett gépjárművel fékezés nélkül nekiütközött egy előtte keresztbe forduló gépjármű hátuljának, amitől az visszacsúszott a jobb oldali útpadkára, míg a vádlott az általa vezetett gépjárművel tovább közlekedve megállt az úttest jobb oldali szélére húzódva.

T.Cs.R. I. rendű vádlott a gépjárműből kiszállva visszasétált az ütközés közelébe, odaszólt az oda siető tanúnak, hogy „nem én vagyok a hibás”, majd visszaült a gépjárművébe és a baleset helyszínét elhagyta anélkül, hogy a tőle elvárható módon segítséget nyújtott volna a balesetben megsérült másik járművezető részére.

A baleset következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett és mindkét gépjárműben anyagi kár keletkezett.

Az előkészítő ülésen a két vádlott beismerte a bűnösséget a vádirattal egyezően és lemondott a tárgyalás jogáról, de részletes vallomást nem tettek.

Az ítélettel szemben T.Cs.R. I. rendű vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be, így vele szemben az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

K.K. II. rendű vádlott vonatkozásában azonban az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette az ítéletet, így az vele szemben 2022. szeptember 13-án jogerőre emelkedett.

- Nyíregyházi Törvényszék -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában