NAV

2022.10.07. 10:20

Nem stimmeltek a papírok, 80 milliót kellett befizetnie

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer és az áfabevallások adatainak összevetésével fedezett fel egy helytelen adózói gyakorlatot. A vizsgálat megállapításai után az adózó korábbi bevallásait módosítva, könyvelését kijavítva pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe.

Forrás: illusztráció / origo

Egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég helytelen adózási gyakorlatát fedezte fel a revízió egy kiutalás előtti ellenőrzésnél. A társaság 8 millió forintot kért kiutalni, de szemet szúrt az ellenőröknek, hogy adómentes bevétele több százmillió forint.

Az Online Számla rendszer adatai segítségével célzottan indították a vizsgálatot, és gyorsan megállapították, hogy a hiba nem a bérlők számláiból adódik, azok szabályszerűek. Rövidesen arra is fény derült, hogy az adózó mulasztása mögött sorozatos, téves jogszabály-értelmezés és szakszerűtlen könyvviteli gyakorlat áll.

Mivel a vizsgálat során egyértelművé vált az is, hogy mulasztásról és nem szándékos bűncselekményről van szó, ezért a NAV munkatársai az önkéntes jogkövetésre ösztönző tanácsadással segítették az adózót és az érintett könyvelőket. A cég együttműködött a hibák kijavításában, benyújtotta az önellenőrzéseket a nem vizsgált időszakokra, majd befizette a pótlólagosan megállapított adókötelezettséget. Így az állam bevételei összességében több mint 80 millió forinttal növekedtek, és az érintett vállalkozások is szabályszerűen működhetnek.

- Nemzeti Adó- és Vámhivatal -

Címkék#NAV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában