Nyíregyháza

2022.11.29. 12:40

Gépjármű segíti a szolgálatot

A jósavárosi utcákon már nemcsak gyalogos és biciklis, hanem autós polgárőrökkel is találkozhatnak a városrész lakói.

Nagy Szabina, a városrész önkormányzati képviselője gratulált Turóczi Kingának, a Jósavárosi Polgárőrség vezetőjének

Fotó: Bordás Béla

– Egy kis mérföldkő ez az életünkben, hiszen eddig gyalogosan és kerékpáron teljesítettünk szolgálatot. Mostantól azonban már van kocsink is, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat, a városrész teljes területét bejárhatjuk viszonylag gyorsan – árulta el lapunknak Turóczi Kinga. A Jósavárosi Polgárőrség vezetője kedd délelőtt vehette át – a Budapesti Rendőr-főkapitányság tulajdonában lévő – új szolgálati gépjárművük kulcsait.

– Azt szoktam mondani, hogy a polgárőrök a rendőrség láthatatlan szemeként funkcionálnak, hiszen elsődleges szerepünk a jelzőrendszeri szolgálatatás ellátása. Figyelünk és jelzünk, azaz eljuttatjuk a fennálló problémákat, lakossági bejelentéseket az illetékes hatóságoknak. Nem tisztünk és nem is célunk orvosolni azokat.

– Húsz aktív tagunk van, köztük három nyugdíjas, akikre mindig számíthatunk. Az elmúlt években a szervezet átlagéletkora csökkent, ugyanis fontos számunkra, hogy minél több fiatalhoz elérjünk. Minden nyíregyházi és több megyei iskolával felvettük a kapcsolatot, együttműködési megállapodást kötöttünk, így az érettségihez szükséges ötven órás közösségi szolgálatot nálunk is teljesíthetik a diákok. Sokan élnek a lehetőséggel, szeretnek hozzánk jönni, nálunk ugyanis az irodafalakon túl is „van élet”. Ez azt jelenti, hogy ők is ugyanolyan szolgálatot teljesítenek, mint a rendes tagjaink, annyi különbséggel, hogy az ifjú polgárőrök csak felnőtt kísérettel mehetnek az utcára – magyarázta Turóczi Kinga.

A polgárőrök önkéntes munkát végeznek, amiért nem kapnak fizetést. Szabadidejükben vállalnak és teljesítenek szolgálatot – egyelőre nem a nap huszonnégy órájában, de ahogy bővül a csapat, úgy tudnak egyre több időt az utcán tölteni.

– Nagyon jó a kapcsolatunk a rendőrséggel, igyekszünk minél jobban segíteni, kiegészíteni a munkájukat – jegyezte meg a Jósavárosi Polgárőrség elnöke, aki a városrész önkormányzati képviselője, Nagy Szabina társaságában vitte el egy „próbakörre” az új szolgálati autót. 

KM

 

 

 

 

Fotók: Bordás Béla


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában