Járásbíróság

2022.12.09. 14:26

Súlyosbították az állatviadal szervezőinek büntetését!

Súlyosította a másodfokú bíróság azoknak a vádlottaknak a büntetését, akiket a Nyíregyházi Járásbíróság 2022 nyarán tiltott állatviadal szervezésében és állatkínzás bűntettében mondott ki bűnösnek.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Súlyosította a másodfokú bíróság azoknak a vádlottaknak a büntetését, akiket a Nyíregyházi Járásbíróság 2022 nyarán tiltott állatviadal szervezésében és állatkínzás bűntettében mondott ki bűnösnek.

Az ítéleti tényállás szerint B.B. I. rendű, L.T. II. rendű, B.N. III. rendű, K.A.H. IV. rendű és N.Zs. V. rendű vádlottak éveken keresztül állatviadal céljára kutyákat tartottak, tenyésztettek és képeztek ki. A kiképzést az állatviadal előtt előre eltervezett időtartamban és módszerekkel végezték, például a kutyákat erre a célra épített speciális futópadon futtatták, rövid, különösen vastag, súlyos láncon tartották, illetve téttel nem bíró állatviadalokon más kutyákkal összeengedve próbálták ki. Alultápláltság, dehidratáltság miatti rossz általános állapotuk már önmagában is alkalmas volt arra, hogy maradandó egészségkárosodásukat, pusztulásukat okozza.

A vádlottak többsége kutyás körökből ismerte egymást és amellett, hogy részt vettek állatviadalokon a kutyáikkal, rendszeresen szervezték is azokat, melyeknek részletszabályaiban előre megegyeztek, annak írásos formáját „Pit szabályok Cajun Rules varációkkal” címen közre is adták. A 2020. november 28-án megtartott állatviadalra a VI.r. G.Z. vádlott nézőként érkezett, de végül a második meccsen bírói feladatokat látott el az állatok küzdelme során.

A II.r. vádlott által állatviadal céljára tartott, kiképzett és tenyésztett kutyák gondozásában rendszeresen segített neki testvére, VII.r. L.K. vádlott.

A III.r. vádlott fenti tevékenységét pedig élettársa, a VIII.r. D.K. vádlott segítette, akinek szintén tudomása volt arról, hogy a kutyákat állatviadal céljából tartják.

A Nyíregyházi Törvényszék a 2022. december 09-én megtartott nyilvános ülésen I., II. és IV. r. vádlott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetését 1-1 év, börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, V. r. vádlott próbaidőre felfüggesztett 1 év szabadságvesztés büntetését 8 hónap, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, a III. r. vádlottal szemben kiszabott 8 hónap végrehajtandó szabadságvesztés büntetést 1 évre súlyosította, míg a VII. r. vádlottal szemben kiszabott próbára bocsátás intézkedést 300.000 forint pénzbüntetésre változtatta meg. A VIII. r. vádlottal szemben kiszabott 750.000 forint pénzbüntetést – a vádlott anyagi, vagyoni helyzetére tekintettel - 560.000 forintra enyhítette.

A döntés meghozatala során nagyobb nyomatékkal vette figyelembe a másodfokú bíróság, hogy a vádlottak a fenti tevékenységüket éveken keresztül, szervezetten, anyagi haszonszerzés céljából követték el.

VI. r. vádlottal szemben az ítélet már elsőfokon jogerőre emelkedett, míg a többi vádlottal szemben a másodfokú határozat a kihirdetése napján lett jogerős.

- Molnár Dóra, sajtótitkár -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában