Katasztrófavédelem

2023.01.06. 18:42

Tavalyi lakástüzek, szén-monoxid-mérgezések

2022-ben összesen 560 lakástűz keletkezett Szabolcs-Szatmár-Beregben, 147-tel több, mint 2021-ben, ami 36 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán 8 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 52 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Lakástüzekben 4 ember vesztette életét, 44-en pedig megsérültek, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 902 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen több mint 372 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás több mint hat és fél órán át tartott: decemberben egy gávavencsellői ház gyulladt ki. A mintegy hatvan négyzetméteres, használaton kívüli ingatlan teljes terjedelmében égett. A nyíregyházi hivatásos és az ibrányi önkormányzati tűzoltók oltották el a lángokat.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 15 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 10 otthon szándékos gyújtogatás miatt gyulladhatott ki.

14 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 7 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. 127 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 37 százalékos növekedés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 28 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

Az 560 tűzzel érintett otthon közül egyik helyszínen sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 72-szer hívták a térségbeli tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 20 esettel több, mint egy évvel korábban. Az esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Az érzékelők terjedésének köszönhetően 58 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 22 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során országosan 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2 ember.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában