Állatkínzás

2023.01.12. 15:07

Ürülék, elhullott tetemek, fertőzésveszély egy szabolcsi állattartó telepen

Állatkínzás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott a vádlott.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

2 év próbaidőre felfüggesztett 1 év börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság 2023. január 11-én azt a Szabolcs megyei településen élő férfit, aki családi vállalkozásban állattartó telepet működtetett, ahol több száz juhot, legalább száz kecskét, szamarakat, kutyákat, baromfikat tartottak. Családi gondok, betegségek miatt akadályba ütközött az állatok megfelelő ellátása, a bekerítetlen telepről elkóboroltak, emiatt 2020 novemberében a mezőőr feljelentést tett. A decemberi rendőrségi ellenőrzésen észlelték, hogy az istállók nincsenek rendszeresen takarítva, ürülékkel erősen szennyezettek, az élő állatok között elhullott tetemek találhatóak, melyek fertőzésveszélyt jelentenek. Az állatkínzás bűntette miatt indult eljárásban a bíróság megállapította, hogy az állatok elhullása és az állattartási magatartás között kétséget kizáró módon nem állapítható meg az ok-okozati összefüggés, azonban két szamár és egy birka esetében azon magatartás, hogy a fajtájukra jellemző gondozást nem végezték el, a pata szarujának kezelése miatt egyikük már lába sem tudott állni, maradandó egészségkárosodást okozott, mely cselekményért a vádlott, mint a telep tulajdonosa felelősséggel tartozott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a telephelyen fél év alatt megszüntették az áldatlan állapotokat, s az ügyészi indítvánnyal szemben mellőzte a szabadságvesztés büntetés mellett a pénzbüntetés kiszabását, tekintettel arra, hogy a kormányhivatal tetemes összegű, csaknem 4 millió forintos állatvédelmi bírsággal sújtotta a vádlottat.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett, így az nem jogerős.

- Nyíregyházi Törvényszék -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában