Mátészalka

2023.02.24. 13:35

Ezért tartják mélyaltatásban a kisfiút, aki egy mátészalkai uszodában kapott agyvérzést

A fiú orvosai egyelőre nem tudják, hogy a kamasznak lesznek-e komolyabb szövődményei az agyvérzését követően - írja a Bors.

Forrás: haromhatar.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy uszodában kapott agyvérzést a 12 éves Miklós. A fiú hétfő reggel úszásoktatásra ment el Mátészalkára osztálytársaival. Már a vízben szólt az oktatójának, hogy rosszul van, ezért kimászott a medencéből és az öltözőbe indult. Út közben viszont egy epilepsziaszerű rohamot kapott és az eszméletét is elveszítette. A fiatalhoz azonnal kihívták a mentőket, akik végül helikopterrel szállították kórházba. 

Édesanyját telefonon értesítették fia állapotáról, aki teljesen összetört a hír hallatán. A család sajnos nem engedheti meg magának, hogy meglátogassák az intenzíven fekvő gyermeküket, mivel nagyon szerény körülmények között élnek és még buszjegyre sincs pénzük. Miklóst egyedül nagymamája látogatta meg, aki összeomlott unokája látványától.

Miklós már túl van egy komoly agyműtéten. Az orvosok azt mondták, hogy szerencsére nem sérült az agya. Egyelőre mélyaltatásban tartják, nem akarják felkelteni, mert akkor a vér ismét elindulna az agyában, és sokkot kapna

– mondta el a borsnak a fiatal édesanyja, Erzsébet.

A család elmondása szerint egy darabig még biztosan nem ébresztik fel Miklóst az orvosok, így egyelőre azt sem tudni, szenvedett-e valamilyen maradandó károsodást.

Bár az agyvérzés leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, fiatal korban is előfordulhat. Különösen a születést közvetlenül követő időszak kritikus ebből a szempontból: különböző eredetű fertőzések, oxigénhiány vagy alacsony vércukorszint idézhet elő agyvérzést újszülötteknél. Az érintett gyermekek mintegy 40 százalékának életkora hat hónap és nyolc év, 30 százalékának az életkora pedig kilenc és 18 év között van.

– Gyerekkori agyvérzést leginkább születés után szoktunk tapasztalni. Természetesen hallottam már olyan esetekről, ahol fiatalokat érte ez a szörnyűség. Ezek hátterében leggyakrabban valamilyen érfejlődési rendellenesség áll. Ennek a tünetei lehet például a gyakori fejfájás vagy fülzúgás – árulta el dr. Mangó Gabriella, háziorvos.

A szakember elmondása szerint az efféle rendellenesség azért is ennyire veszélyes, mert nagyon sokáig észrevehetetlen, ugyanis már az embrionális életben lezajló szervfejlődés zavarok következtében alakulnak ki.

– Nem igazán lehet megelőzni, mivel nem küldhetünk el mindenkit koponya CT-re. Ezek általában akkor derülnek ki, amikor már megtörtént a baj és felnyitják a koponyát – sorolta a doktornő.

A doktornő szerint Miklósnak a jövőben nagy valószínűséggel kerülnie kell majd az aktív sportokat, de ettől függetlenül még teljes életet élhet. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy amíg a fiatal nem ébred fel, nem lehet előre tudni, hogy milyen utólagos tünetek jelentkeznek majd a fiúnál. 

Forrás: borsonline.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában