Tűzoltóság

2023.03.16. 15:03

35 éve szereztek országos dicsőséget a nyíregyházi tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének

Kiemelkedő volt az 1988-as év megyénkben a nyíregyházi tűzmegelőzési szakterületen dolgozók számára.

Ebben az évben a Belügyminisztérium Tűzoltóság Országos Parancsnoksága kétfordulós tűzvédelmi vetélkedőt hirdetett meg, amelynek első részét minden megye önállóan bonyolított le egységes szempontok és feltételek alapján – tájékoztatott a vetélkedőn maga is részt vevő Kukucska István tűzvédelmi szakmenedzser.

A szakember emlékeztetett: a megyei versenyek első három helyezettje bekerült az 1988. évben tartott országos I. Országos Tűzvédelmi Vetélkedőbe, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltóságot az alábbi tűzoltók képviselték: Kukucska István tűzoltó százados, tűzmegelőzési osztályvezető, Pernyák Sándor tűzoltó főhadnagy, a nyíregyházi tűzoltóság kiemelt főelőadója és Kuk János hadnagy, a nyíregyházi tűzoltóság főelőadója.

A Budapesten megtartott országos megméretésen két napon át küzdöttek egymással a vármegyék legjobb tűzvédelmi szakemberei. A feladatok megoldásához készség szinten kellett ismerni az államigazgatási eljárási törvényt, a tűzvédelmi jogszabályokat, valamint az építéssel összefüggő szabályozásokat.

Az első napi fordulót követően az írásbeli feladatok értékelése alapján minden versenyző pontot kapott, amely rangsorolta őket. A második napon a legtöbb pontot összegyűjtött versenyzők közül 10 fő szerzett jogosultságot a döntőben való részvételre. Itt már különböző elméleti és gyakorlati fordulók sorozatát kellett végrehajtani a szigorú zsűri előtt.

A két napos zárás végén Pernyák Sándor az országos 3. helyezést, Kuk János a 7-ik helyezést, míg Kukucska István a 12. helyezést érte el.

Az egyéni eredmények összesítése alkotta a csapat értékelés sorrendjét, amelyet összesítésben a fenti összetételű Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei tűzoltóság csapata nyert meg, így országos első helyezett lett, ez az eredmény még a Belügyminisztérium Tűzoltóság Országos Parancsnoksága vezetését is meglepte.

A csapat tagjai értékes díjazásban részesültek.

Két évvel később - 1990-ben - ismét megrendezték a II. Országos Tűzvédelmi Vetélkedőt, ahol a többi megye nagyon készült a vándorserleg elhódítására. Ezen a megmérettetésen is jól helyt állt ismét a fenti összetételű csapat, ekkor az országos 3-ik helyett szerezték meg. Közben megrendezték a I. Ifjúsági Tűzoltó Szellemi vetélkedőt is, ahol a megyénkből induló vásárosnaményi általános iskolásoknak a verseny tapasztalatait a felnőtt versenyzők adták át. Így 1989-ben a sikeres felkészülést követően ismét Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe került a tűzoltó ifjúsági vándorserleg, amit a vásárosnaményi általános iskolások fölényesen megnyertek – emlékeztetett Kukucska István tűzvédelmi szakmenedzser. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában