Kisvárda

2023.04.05. 08:41

Óriási kárt okozott a kisvárdai várat felgyújtó férfi

Vádat emelt az ügyészség egy 25 éves férfi ellen, aki az elmúlt év nyarán egyik éjszaka felgyújtotta a felújítás alatt álló, műemléknek minősülő kisvárdai várat.

Forrás: Ügyészség

A Kisvárdai Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2022. július 18-án éjjel 23 óra körül otthon magához vett egy flakonban, olajos-benzines folyadékot azért, hogy azzal felgyújtsa a településen álló várat. A műemléki védelem alatt álló vár épületét ekkor éppen felújították, az fel volt állványozva, különböző építőanyagok és műszaki berendezések voltak a helyszínen.

A vádlott a gyúlékony anyagot előbb a vár tornyában locsolta szét, majd azt meggyújtotta, a tüzet pedig higitó szétlocsolásával is fokozta. Ezt követően az épület pincéjébe ment, ahol hat különálló helyiségben is szétlocsolta a gyúlékony folyadékot, majd azt meggyújtotta, minek következtében heves tűz alakult ki. Ezután a vádlott távozott a helyszínről.

A tűz pusztítása miatt három sértettnek is kára keletkezett, ugyanis az épület a Magyar Állam tulajdonában áll, és az államnak közel 20 millió forint kára lett. A felújítást végző fővállalkozó építési anyagaiban 12 millió forint kár, míg a gépészeti munkákat végző alvállalkozója berendezéseiben közel 35 millió forint kár keletkezett. A tüzet a kiérkező tűzoltók oltották el.

A rendőrség másnap elfogta a gyújtogató férfit, aki jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. A vádlott a bűncselekmény elkövetésekor kóros elmeállapotú volt, ezért nagymértékben volt korlátozva a cselekménye következményének felismerésében.

A vádirat szerint 3 rendbeli jelentős kárt okozó rongálás bűntettét követte el a vádlott, és az ügyész azt indítványozta, hogy börtönbüntetésre ítélje a bíróság.

Forrás: Ügyészség

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában