Nyíregyháza

2023.04.28. 11:03

Tavaly 1324 távtárgyalás történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található büntetés-végrehajtási intézetekben

A büntetés-végrehajtási szervezet az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a hazai börtönökben a távtárgyalások működtetésének feltételeit megteremtse.

Ennek a hosszú távú szakmai és informatikai fejlesztésnek az eredményeként a büntetés-végrehajtási intézetek és intézmények mellett; ma már a bíróságok, az ügyészségek, a rendőrség és más hatóságok is sokkal korszerűbben és költséghatékonyabban tudják lebonyolítani a fogvatartottakkal kapcsolatos eljárási cselekményeiket.

A távtárgyalások alkalmazása az igazságügyi hatóságok és a büntetés-végrehajtási szervezet együttműködésében egy olyan innováció, amelynek előnyei megkérdőjelezhetetlenek. A telekommunikációs eszközök útján megvalósuló távtárgyalások megtartásához a büntetés-végrehajtási szervezet folyamatosan bővíti, fejleszti a szükséges feltételeket. Napjainkra elértük, hogy az ország valamennyi börtönében, összesen 70 videokonferencia-végpont biztosítja a fogvatartottak távmeghallgatását. Az új fejlesztésnek köszönhetően egyszerre valósul meg az adminisztratív munkateher-csökkentés, valamint a gyors, digitális alapú ügyintézés.

Az innováció költséghatékonyságát jelzi, hogy a távtárgyalás használata a büntetés-végrehajtási szervezet számára országosan havonta 4-5 millió forintos megtakarítást eredményez. Az anyagiak mellett ismert szakmai előnye a távtárgyalásoknak, hogy a fogvatartottak külső mozgatás nélküli, intézeten belüli meghallgatása minimalizálja a biztonsági kockázatot is. Alkalmazásának népszerűségét mutatja, hogy 2022-ben a hazai börtönökben megvalósuló távtárgyalások száma elérte a 13 362 esetet.

A társzervekkel – így kiemelten az Országos Bírósági Hivatallal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal – szakmai egyeztetéseket folytatunk arról, hogy a videóhívás útján megvalósuló tárgyalás és a digitális alapú előállítás-foglalás lehetőségével hogyan tudnak még nagyobb számban élni az érintett, együttműködő hatóságok.

A rendszer működéséről készített filmünket itt tekintheti meg:

https://youtu.be/r9FbzBm4GRs

-Kommunikációs Főosztály Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában