Nyíregyháza

2023.05.23. 14:46

Elismerte, hogy ütött, de azt mondja, nem ok nélkül tette

A két férfi egy tunyogmatolcsi presszó teraszán keveredett szóváltásba. 

Öt év börtönbüntetést és öt év közügyektől eltiltást kért az ügyész, dr. Czakó Csaba a kölcsei L. B-ra, aki a vád szerint tavaly október végén úgy megvert egy férfit, hogy az életveszélyesen megsérült. A Nyíregyházi Törvényszéken kedden tartott előkészítő ülésen elhangzott: 2022. október 29-én L. B. Tunyogmatolcson volt egy esküvőn és amikor másnap reggel indultak haza, betért egy helyi presszóba. A teraszon összeszólalkozott a sértettel, és ököllel ötször megütötte a fejét.

A férfi egy kis időre elvesztette az eszméletét, zúzódásai, horzsolásai keletkeztek, koponyaboltozati törést és agyzúzódást szenvedett, s közvetett életveszélybe került. A vádirat szerint mindezt a szakértői vélemények és a térfigyelő kamera felvételei is alátámasztják. Az ütéseket L. B. elismerte, de azt mondta, volt oka arra, amit tett.          

Tisztára mosná a nevét

– Nem iszok alkoholt, ásványvízért mentem be a presszóba, és már kifelé jöttem, sőt, a teraszt is elhagytam, amikor az udvaron köptem egyet. Tudom, ez nem volt kulturált dolog, de azt hiszem, nem indok arra, ami utána történt. A sértett ugyanis, akit korábban soha nem láttam, a hátam mögül utánam szólt és azt mondta: ilyen g... cigányok miatt ült hét évet. Elkezdte szidni az édesanyámat, majd azt mondta: ki kellene irtani az egész fajtámat és a családomat. Nekem van egy beteg kislányom, akit nagyon szeretek, a családomért pedig mindent megtennék, így amikor ezeket mondta, ideges lettem. Nem tagadom, hogy megütöttem, de az előzmények nem látszanak a kamerafelvételeken, pedig ha ő nem szól hozzám, mindez nem történik meg. Azért nem mondok le a tárgyaláshoz való jogomról, mert szeretném, ha részletesen kivizsgálnák, mi vezetett az erőszakhoz – mondta a bűnügyi felügyelet alatt álló L. B. és hozzátette: őszintén sajnálja, ami történt.

– Meggondolatlan voltam, nem kellett volna megütnöm, emiatt bocsánatot kérek, de szeretném tisztára mosni a nevem. Tizenöt éve Írországban élek és szakácsként dolgozom, mindenben támogatom a családomat. Soha nem voltam büntetve, távol áll tőlem az erőszak, és szeretném, ha bebebizonyosodna, hogy nem ok nélkül ütöttem meg a férfit – mondta.

Enyhítő körülmények lehetnek

Védője, dr. Horváth Attila úgy fogalmazott: a történeti tényállást nem tisztázták teljesen. Szerinte a sértett agresszív és megalázó viselkedése hozzájárult ahhoz, hogy a szóváltás tettlegességig fajult. – Több alkalommal elkövetett már erőszakos cselekményeket, és felmerült, hogy faji alapon diszkriminálja embertársait – véleményem szerint ezek olyan körülmények, amelyek jelentősen enyhíthetik a büntetés mértékét – tette hozzá.

Mivel L. B. nem a vádiratban foglaltakkal megegyezően ismerte el a bűncselekmény elkövetését és ragaszkodott a tárgyalás megtartásához, a bíró, dr. Garbóczi Annamária nem hirdethetett ítéletet – az eljárás júniusban folytatódik. 

SZA    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában