Baleset

2023.05.07. 16:16

Vonatszerencsétlenség Újfehértó után: százmilliós nagyságrendű lehet a kár, napokig tarthat a helyreállítás

Már elindult Szolnokról a daru, amellyel visszaemelik majd a vasúti kocsikat.

Fotó: Tóth Imre / haon.hu

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap délelőtt kisiklott egy vasércet szállító tehervonat kilenc kocsija Hajdúhadház és Újfehértó között. A kisiklott járművek egy része felborult, járhatatlanná téve az érintett szakaszt. A történtekről és a további teendőkről a helyszínen Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. debreceni pályavasúti igazgatóságának a vezetője számolt be.

Megtudtuk, a vonat Záhonyból indult, Hegyeshalom határállomáson keresztül Ausztriába tartott, vasércet szállított. A szerelvény 35 kocsiból állt, ebből 9 siklott ki. A vagonokon 1370 tonna szállítmányt vitt a vonat.

– Ma délelőtt 10 óra 30 perckor Hajdúhadház és Újfehértó között a bal vágányon egy vasércet szállító tehervonat 9 kocsija kisiklott. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a kisiklott kocsik a vasúti pályára, illetve amellé borultak, így járhatatlanná tették a pályát minkét vágányon.

A vasúti pálya mellett a felsővezeték is jelentősen megrongálódott. A kárhelyreállítás, illetve a műszaki mentés tervezése folyamatban van, jelenleg még a hatóságok vizsgálata zajlik

– tudatta. Hozzátette, a MÁV Zrt vasútbiztonsági szolgálata is vizsgálja a balesetet. – A baleset okáról jelenleg még nincs információnk, a vizsgálat lezárását követően lehet pontos információkkal szolgálni – szögezte le. Hadnagy Attila tudatta, a társaság segélyszolgálatának a vasúti daruja elindult Szolnokról, ezt használják majd a vasúti kocsik visszaemeléséhez, s csak ezután történhet meg a vasúti pálya helyreállítása.

Ez vélhetően több napot fog igénybe venni, és a kár is 100 milliós nagyságrendű lehet, azonban erről pontos információt csak a felmérések után tudnak mondani. 

– Arra kérjük a kedves utasainkat, hogy tudakozódjanak a MÁV honlapján, illetve próbálják követni a Mávinform híradásait és a MÁV Facebook-oldalát. Főleg az átszállásokra tekintettel jelentős késésekre, hosszabb eljutási időkre kell számítani, a személyszállító vonatok tekintetében Hajdúhadház és Újfehértó állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek, Debrecen és Nyíregyháza között pedig az InterCity vonat helyett közlekednek vonatpótló autóbuszok. Igénybe lehet venni a volánbuszok párhuzamos járatait is, kölcsönös bérletelfogadás van, továbbá a kör IC vonalain is felármentesen lehet igénybe venni az InterCity-vonatainkat. Kérjuk utasaink megértését és türelmét a helyreállításig – mondta. 

PTZ / haon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában