Lopás

2024.02.26. 09:29

Spéci okostelefon volt a hajléktalannál, Belgiumig vezettek a szálak

Február 14-én hajnalban a nyíregyházi vasútállomásról telefonált Belgiumba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztály két járőrvezetője, és ezzel egy budapesti telefonlopás elvileg megoldódott, gyakorlatilag viszont bizonyítaniuk kellett, hogy nem csalók.

Szon.hu

Forrás: Fotó: Rendőrség

Egy járőrszolgálatot teljesítő magyar rendőrnek bizony bárhol és bármikor szüksége lehet az angol nyelv legalább alapszintű ismeretére.

– Az Érkerti Rendőrőrs illetékességi területén járőröztünk, és időközönként a nyíregyházi vasútállomásra is benéztünk. Ott figyeltünk fel egy férfira, akit korábban a környéken sem láttunk, és úgy döntöttünk, igazoltatjuk – idézte fel Csatlós Sándor törzszászlós. – Lakcímkártyával nem rendelkezett, és elismerte, hogy hajlék nélküli, majd ellentmondásos válaszokat kaptunk tőle. Először azt mondta, a közelmúltban budapesti hajléktalanszállókon éjszakázott, és 13-án azért jött Nyíregyházára, hogy eljusson Kisvárdára, mert odavalósi, és élnek is ott rokonai. Miután azonban a ruházatátvizsgálás során az egyik zsebéből előkerült egy értékes okostelefon, már azt magyarázta, hogy napok óta Nyíregyházán tartózkodik, és a készüléket is itt vásárolta egy férfitól, akivel korábban sosem találkozott. Elmondása szerint 47 ezer forintot fizetett a hozzávetőleg 200 ezer forintot érő készülékért, amelynek a képernyőjén látni lehetett, tulajdonosa zárolta, és szeretné visszakapni.

Már nem csak felső kategóriás okostelefonok kapcsolhatók lost, azaz elvesztett üzemmódba egy gyártó által üzemeltetett, internetes portálon keresztül. Ennek lényege, hogy a képernyőjén csak egy szöveges üzenet és egy ikon látható. Utóbbi érintésével megjelenik egy vagy két telefonszám, amelyek tárcsázhatók, de a többi funkció nem elérhető.

– A képernyőjén olvasható üzenet német nyelvűnek tűnt, ami nem az erősségem, ezért inkább a két telefonszámra összpontosítottunk. Felismertük Belgium előhívóját, és ekkor egy pillanatra össze is mosolyogtunk, mert még egyikünkkel sem fordult elő, hogy hajnali fél 1-kor Belgiumot hívtuk volna a nyíregyházi vasútállomásról, de akkor ez tűnt helyénvalónak – vette át a szót Hornyák Zsolt törzsőrmester. – Az első helyen megadott szám tárcsázása sikertelen volt, nem vették fel, de a második bevált. Egy nő szólt bele, és hát hallani lehetett a hangján, hogy a csörgés ébresztette fel. Tört angolsággal meg tudtam értetni vele, hogy magyar rendőrök vagyunk, és nálunk van a keresett mobil. A nő visszaigazolta, hogy a fia készülékéről van szó, de azt is jelezte, nem tudja, hihet-e nekünk. Egy rövid kamerás bejelentkezést követően megnyugodott, és alig győzött nekünk hálálkodni. Elmondta, hogy a fia Budapesten bulizott a haverjaival, és hirtelen rosszullét miatt került kórházba megfigyelésre. Ekkor és ott lopták el a mobilját, de a bűncselekményről csak az egészségügyi intézmény vezetőségét értesítette. Tájékoztattuk, hogyan lehet feljelentést tenni a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon, a telefont pedig bűncselekmény gyanújával lefoglaltuk.

R. Ferenc (34) a helyszínen még tagadta a bűncselekmény elkövetését.

– Amikor arról kérdeztük, miért „adott” nem kevés pénzt egy használhatatlan, csúcskategóriás okostelefonért, azt válaszolta, vagánykodni akart vele. Azt mondta, töltőkábelt is vett hozzá – magyarázta Csatlós Sándor. – Már úton voltunk vele a kapitányságra, amikor a lefoglalt készüléken feloldódott a zárolás, és megjelent rajta a háttérkép, amelyen egy szőke srác és egy idősebb férfi látható. Mint utólag kiderült, a belga tulajdonos a nagyapjával.
Még kihallgatása előtt kiderült, hogy R. Ferenccel szemben a Tatabányai Rendőrkapitányság is indított eljárást lopás gyanújával, amiért kiállított okostelefonokat szerelt le és vitt magával egy üzletből, de arra is fény derült, hogy ugyanabban a pesti kórházban kezelték, ahol a belga sértettet, méghozzá egy időben. A férfi ezután már elismerte a bűncselekmény elkövetését. Szabadlábon védekezhet, a telefonlopás helyszíne szerint illetékes VIII. Kerületi Rendőrkapitányság folytatja vele szemben az eljárást.

-olvasható a police.hu-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában