Tűzeset

2024.03.04. 14:16

Egyre több helyen ég a tarló, a nádas

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is. Idén már 130 ilyen esethez riasztották a térségbeli tűzoltókat.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

2024. március 03-ai, vasárnapi szabadtéri tüzek: 

Ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű az ibrányi József Attila utcában, egy családi ház hátsó kertje mögött. A tiszamogyorósi Béke utcában háromszáz négyzetméteren lángolt az aljnövényzet. Tiszarádnál, a 38316-os út 1-es kilométerszelvénynél száz méter hosszan égett a száraz fű. A helyszíneken az ibrányi önkormányzati és a záhonyi hivatásos tűzoltók oltották el a szabadtéri tüzeket.
Országosan, a leégett terület nagysága már meghaladja a 7 és fél millió négyzetmétert. A legnagyobb szabadtéri tűz idén Sajóbábony mellett volt, február 7-én 700 ezer négyzetméteren égett a száraz fű.


Kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye. Amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet. 
A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.
Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni. 
Aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, az 

  • először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak;
  • ha van, nézze meg, mikor szabad égetni;
  • ha engedélyezik az égetést, gyűjtse egy-két négyzetméteres területen egy kupacba a száraz növényeket;
  • tisztítsa meg ennek a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni;
  • készítsen ki oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet;
  • csak szélcsendes időben gyújtsa meg a növényeket;
  • egy pillanatra se hagyja magára a tüzet;
  • ha feltámadna a szél, azonnal oltsa el;
  • ha továbbterjedne a tűz, azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számot.

Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása.
A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat. - olvasható a szabolcs.katasztrofavedelem.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában