Helyi közélet

2008.05.24. 20:56

Nóták és finomságok a dombokon

<p>Nagykálló-Harangod - Micimackó kedvence, különleges receptek alapján készített ételek és kulturális programok sokasága várta a Nagykálló-Harangodra látogató kicsiket és nagyokat szombaton.</p>

Huszonkét főzőcsapat mutatta meg gasztronómiai tudományát Nyíregyháza és Nagykálló kistérségéből tegnap az Akácvirágzás, Nyírségi Ízek Fesztiválja és a Méz Ünnepén Harangodon. A babgulyás, paprikáskrumpli, csülökpörkölt, puliszka, töltött káposzta és lapcsánka mellett jól megfért a palacsinta, a csöröge és a nap főszereplőjeként tündöklő méz.

A színpad előtt tapsoló lelkes közönséget többek között cigánytánccal, hagyományőrző lakodalmassal, kállói, valamint napkori tánc- és dalcsokrokkal szórakoztatták az előadók, az est végére a Padödö együttes koncertje tett pontot.
Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere örömmel számolt be települése és Nagykálló virágzó együttműködéséről, melynek köszönhetően létrejöhetett a fesztivál. Mint mondta: a város rendezvényszervezést célzó pályázati lehetőségei jóval gazdagabbak, mint Napkor községé, ezért is kulcsfontosságú a közös munka. Úgy tűnik, jövőre a böllérversenyéről híres Napkor lesz az „akácfesztivál” házigazdája.

A sóstóhegyi Chrenkó Mihályné a minőségi magyar méz fajtáiról mesélt kóstolásra éhes vendégeinek. Mint mondta, a méz nemcsak a méhek, az emberek jutalma is, hiszen finom táplálék, a legősibb természetes édesítőszer, gyógyító és fertőtlenítő hatású egyben, éppen ezért fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Az akácméz köhögés ellen ajánlott, csökkenti a torokgyulladást, a napraforgómézet sütésre használják a háziasszonyok, krémmézzé alakítva kellemes csemege. A repceméz gyógyítja a gyomorsav-túltengést, a hársméz fűszerezi az ételeket, italokat, és száműzi a hörghurutot! A selyemfűméz a nyers ételeknél kaphat főszerepet, a gesztenyeméz magas ásványi anyag tartalmával viszi a pálmát. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását, mérsékli a visszértágulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában