Helyi közélet

2008.08.28. 06:34

Próbaidő Mazsoláknak

<p>Próbaidős jogosítványt kapnának a fiatalok, szükség van időre, tapasztalatra, hogy „megérjenek” a vezetésra. Veszélyes üzem az úttest, bizonyítja ezt a sok baleset. Hogyan lehetne ezt elkerülni? <STRONG>Dankó Mihály jegyzete</STRONG></p>

Zarándokhellyé vált egy, a napokban történt szentendrei autóbaleset helyszíne. Egy felelőtlen 17 éves fiatalember ámokfutása miatt életét vesztette egy 15 éves lány és fiú. A szemtanúk szerint, a vezető korábban is előszeretettel száguldozott nagy teljesítményű autójával esténként a kihalt utcákon. Amikor most elvitte az utasait egy kis sétakocsikázásra, még a kipörgés-gátlót is kikapcsolta, hogy jobban csúszkáljon a kocsi feneke. Ha ezt nem tette volna, talán be tudja venni a kanyart! (Állítólag a fiú apja már ügyvédet is fogadott, hogy kihúzza a slamasztikából fiát.) De a két bimbózó életet nem adja vissza senki.

Szomorú, összeszorul az ember szíve, s ez csak egy eset. Hány és hány fiatal hal meg az különböző balesetek nyomán, az úton. (Gondoljunk csak az un. diszkóbalesetekre.) Az okok között sok minden szerepel: tapasztalatlanság, fiatalos hév, bravúrosság stb. Nem könnyű azt a sok lóerőt megfékezni. Aztán hiába a sírás.

A tragédiák nagy vesztesei a szülők, akik életük végéig rágódnak a miérteken. Az is igaz, valamikor el kell kezdeni vezetni, hisz korunk nem képzelhető el a motorizáció nélkül. Ma az autó már sokaknak létszükséglet, csakhogy a tizenéves gyereknek nem, az biztos! A legtöbb a szülőn múlik, hogy készíti fel a gyermekét erre a nem kis feladatra. Tudatosítja-e benne, hogy aki autóba ül, nem csak önmagáért felelős. Mások élete (az utastársak, az utcán közlekedők) is az ő kezében van! Lehet, hogy egy tizenhét éves fiú sok mindenben érett, de a tapasztalat, a gyakorlás hiánya miatt kialakult rendkívüli helyzetben sokkal könnyebben bepánikol. S az még kis gond, ha a kocsi bánja...

- Dankó Mihály -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában