Helyi közélet

2008.09.08. 11:49

A pénz története Tiszavasváriban

<p>Tiszavasvári - A kiállítás során nyomon is követhető. A megnyitót követően a gyermekek és felnőttek közösen kipróbálhatták a szentmihályi kerámiapénz verését, melyből mindenki egy tarsolynyit készített.</p>

Nagy Sándortól napjainkig

Ezzel a címmel nyitotta meg közös időszaki kiállítását a Vasvári Pál Múzeum és a Tiszadadai Tájház 2008. szeptember 4-én.

A kiállítást az ország első és egyetlen Éremgyűjtő Szakkörének vezetője, ifj. Kovács Géza nyitotta meg, aki beszédével bevezette a látogatókat a pénz történetébe, amely a kiállítás során nyomon is követhető. A megnyitót követően a gyermekek és felnőttek közösen kipróbálhatták a szentmihályi kerámiapénz verését, melyből mindenki egy tarsolynyit készített.

A Kr. e. IV. században kezdődő kiállításban részletesen elmerülhetnek a látogatók a római császárok pénzverési szokásaiba, megismerkedhetnek az Árpád-háztól kezdődően a magyar uralkodók ezüst és bronz vereteivel. Emellett az 1848 óta bevezetett magyar papírpénzeket is megcsodálhatják a vendégek.

De nem maradhattak ki a bemutatásból a külföldi országok fizetőeszközei sem, melyek között távoli és különleges országok pénzei is láthatóak.

A kiállítás október 24-ig látható a Vasvári Pál Múzeumban – tájékoztatta lapunkat Balogh Tamás.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában