Helyi közélet

2008.09.25. 18:14

Gyalázat a sírgyalázás

<p>Felháborító, hogy szeretteink nem nyugodhatnak békében. A sírgyalázók és tolvajok keze mindenhová elér. <dia width="900" height="700" alt="Gyalázat a sírgyalázás 2008.09.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyal_zat_a_s_rgyal_z_s_2008_09_25_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Gyalázat a sírgyalázás 2008.09.25." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk-Temetotolvajok-2.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasóink véleménye:&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:03: A meggyalázott sírok miatt sírtak Újfehértón

– A fiam szólt utánunk Debrecenbe telefonon, hogy nagy baj van! Valakik galád módon meggyalázták az újfehértói temetőt, nagyon sok sírról ellopták a réz vázákat, a mécsestartókat. Hihetetlen pusztítást végeztek egyetlen éjszaka alatt. A hír hallatán a fiam kijött a temetőhöz, megnézni az apja sírját, hogy rendben van-e, de a rendőrök akkorra már lezárták a temetőt. Másnap reggel mentem érdeklődni a rendőrségre, de azt mondták, legyünk nyugodtak, ők minden megrongált sírt lefotóztak, s majd értesítenek a későbbiekben.

A sírrongálás még június 18-án reggelre történt, ám azóta sincs semmiféle előrelépés az ügyben, minden hivatalos szerv csak hallgat róla. Az adta a bátorságot felhívni a Kelet-Magyarország szerkesztőségét sebtében, mert csütörtök reggel olvastam a lapban: sikerült elfogni a máriapócsi rendőröknek a pócspetri temetőben hasonló károkat okozó tolvajokat – sorjázta özvegy Veress Györgyné az újfehértói temető bejáratánál csütörtök délután.

Még a betűt is lelopták

– Tetszenek látni, csupán ezen a területen mennyi sírt gyaláztak meg! – mutatta sorba a kegyeleti kellékektől megfosztott, hiányos síremlékeket Ilona asszony, mígnem a 2004 februárjában elhunyt férje sírjához értünk. – Innen a réz mécsestartót vitték el, jó vastagfalú volt! Akkor, amikor állíttattuk a síremléket, annak darabja 20 ezer forint volt, ma már 40 ezer felett van. A legtöbben még várunk, nem veszünk rá újat. Részben azért nem, mert már nincs miből, másrészt meg miért is vennénk, hogy újból ellopják azok, akiknek nincsen se ingük, se istenük!? Többen már pótolták az ellopott kegyeleti eszközöket, de nem ám rézből, hanem a márvány vagy a kő saját anyagából. Legnagyobb részt vázát és mécsestartót loptak, de több síremlékről a réz betűket is leszedték, mint például erről is – mutatott Ilona a sírok egyikére.

– A legtöbbet az új temetőrészből vitték el, mert ott még frissek a síremlékek. Ott van például az a sír is, az egy fiatalember nyughelye. Szegény felesége szép emléket állíttatott neki, s látják, hogy mivé tették a tolvajok a sírt?! Borzalmas! S ami elgondolkodtató, hogy erről senki nem beszél. A háromnapos városnap kitett egy újságot, ám ezt a méltatlan cselekedetet sűrű csend övezi. S ez nincs így jól! – mondta, már a szemét törölgetve Ilona asszony.

A barátnője, Mária is csak helyeselni tudta Ilona sommázatát! – Igen, mert az ember egy életen át azért gürcöl, hogy valamicskét előrehaladjon az életben, amikor pedig eljön az ideje, akkor méltó nyughelyre kerüljön. Sajnos, már nemcsak az életben, de a halálunkban sem lehet nyugalmunk. S mindezt némelyek megtehetik velünk, büntetlenül! – vélekedett Mária asszony.

Nekünk nincs igazságunk!

– Majd úgy járunk ezzel is, mint az ellopott lovainkkal! Jön egy papír, hogy a nyomozást megszüntették. Ezzel aztán elégedjünk meg. A szegény férjem is ennek lett az áldozata! Annak, hogy 2000-ben egy éjszaka ellopták két lovunkat. A férjem, aki nagy állatszerető volt, nagyon megsínylette a két jó lovunk elvesztését. Depresszióssá vált, állandóan ez örlődött benne, mígnem elvitte szegényt. Nekünk, akik keményen végigdolgozzuk az életet, nincs igazságunk! Akkor több száz ezer forint kár ért bennünket. Most csupán 20–40 ezer. De mindkettő gyalázatos tett. S nekünk csupán ahhoz a gyalázatérzéshez van jogunk, hogy teljesen, de teljesen tehetetlenek vagyunk! – mondta Ilona.

Nem helyén kezelik!

– A temetõi lopásokat nem helyén kezelik.

Minden jogát elveszíti az ember, amikor meghal, csupán

egyetlen joga marad, az pedig a kegyelethez való jog – kezdte

Szekrényes András, a Megyei Temetkezési

Vállalat igazgatója. – Hibás szemlélet,

amikor az ellopott tárgyak értéke alapján

szab ki a bíróság valamicske büntetést,

ha egyáltalán bíróság elé kerül

az ügy. Nem az ellopott tárgyak értékét

kellene nézni, hanem azt, hogy valaki a halott kegyeleti jogát

sértette meg, amely akár 3–4 év börtönbüntetéssel

is járhatna. Egyelõre a bíróságok ezt

még nem vállalják fel! – mondta Szekrényes

András.


16:00: Ha nincs kegyelet, ne legyen kegyelem se!

A temetői lopásokat súlyosabb cselekményként kellene elbírálni, mint a hasoló értékre elkövetett tolvajlást egyéb helyeken. Ebben minden tisztességes ember egyetért, mondja a síremlék kiegészítők árairól folytatott eszmecserénk alkamával az egyik nevének elhallgatását kérő sírköves feleség. Mint mondja a síremlékhez felhasznált fém rátétek, mint például a feszület, a kehely, valamilyen fém plasztika, vagy a felirat betűi végül sok ezer forintba kerül a szeretteiket eltemetőknek.

Persze a végső ár széles határok között mozoghat attól függően, hogy milyen fémből, s mekkora méretben kéri a megrendelő. Mindenestre a fémhulladékot valahol pénzzé tevő tolvaj markát csak a jelentéktelen töredéke üti annak az összegnek, amibe a síremlék-torzó – kegyeletből általában hamarosan megtörténő – helyreállítása a károsultnak kerül.

Néhány ár

- Feszület
aluminium: 1- 3 ezer forint
bronz: 5-15 ezer forint

- Feszület korpusszal
aluminium: 2- 5 ezer forint
bronz: 8-20 ezer forint


12:30: Szekrényes Andrástól a Megyei Temetkezési Vállalat igazgatójától érdeklődtünk:

- Nyíregyháza város temetkezési rendelete értelmében valamennyi nyíregyházi temetőt felülvizsgálunk azért, hogy estelges tragédiákat megelőzzünk. Különösen a sírok fejrésze veszélyes e tekintetben, az országban több tragédiát is okozott már annak ledőlése. A sírkő javítás, a veszélyhelyzet megszüntetése a halott hozzátartozójának a kötelessége. Egy esetleges tragédia okozásakor is őt vennék elő. Mivel a temetkezési vállalatnál nem az élőket, hanem a halottakat tartjuk nyilván, így a figyelmeztetést e táblákkal tudjuk megoldani.


12:00: Egy olvasónk azzal a panasszal keresett meg minket, hogy a sóstóhegyi temetőben nagyon sok sírhelyre ki van téve, hogy balesetveszélyes. Azt szeretné tudni, mi ilyenkor a teendő, újra kell csináltatni a sírköveket, vagy van-e valamilyen más megoldás is?

Ami anyagilag illeti: ha 10 évvel ezelőtt kiadtak annyi pénzt, a szeretteik emlékére, most ismét nekik kell fizetni?

Tisztelettel: B M

- Galambos Béla, Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában