Helyi közélet

2008.09.30. 13:22

Keresnek csokit, fehér nyulat Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Kínai tejpor az Eurpai Unióban szerencsére elképzelhetetlen. A melamin nevű mérgező vegyi anyagot ugyancsak nagy valószínűséggel tartalmazó kínai édesipari termékekből Szabolcs-Szatmár-Beregben sem talált az ellenőrző hatóság </p>

A megyei élelmiszerbiztonsági szakemberek is keresik a melamin botrányba nem véletlenül keveredett kínai élelmiszereket, első sorban a White Rabbit, azaz Fehér Nyúl cukorkát, illetve a tejcsokoládé készítményeket. Miként az ország többi megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben sem akadt eddig horogra az ominózus mérgező vegyi anyagot nagy valószínűséggel tartalmazó árucikkekből – mondta el lapunk érdeklődésére dr Kovács Ferenc az élelmiszer-lánc biztonságért felelős megyei szakhatóság illetékes vezetője.

Hozzátette: Az Európai Unió (EU) szabályozása tiltja a kínai tejpor behozatalát, így kizárható, hogy Magyarországra is került volna a melaminnal szennyezett kínai csecsemõtápszerbõl. Magyarországon eddig nem találtak melaminnal mérgezett kínai tejpormaradványokat a csokoládékban és a kekszekben, de a lehetőség megvan, hogy Európába is kerülhetett ezekből a termékekből.

A szakember szerint az ellenőrzést a hatósági állatorvosok a közegészségügyi felügyelőkkel tovább folytatják, mert bár hivatalos kereskedelmi csatornákon nem kerülhetett be ellenőrzés nélkül kínai élelmiszer, de mint csempész áru elvileg megjelenhet a piacokon, majd a boltokban is. Éppen ezért dr Kovács Ferenc arra kéri az állampolgárokat, hogy ha a kínai édességekkel, (de bármi egyéb élelmszerbiztonsággal, járvány-, állategészségüggyel) kapcsolatos problémával találkoznak, hívják a megyei élelmiszer-lánc biztonsági hatóság lakossági bejelentések telefonszámát (06-30-9980-5047), amelyen mindig találnak intézkedő szaklembert.

Az EU megtiltotta...

A brit Cadbury édességgyártó feltételezett melamin-szennyezés miatt kivonja a forgalomból azt a tizenegy csokoládékészítményt, amelyeket a vállalat pekingi gyárában állítottak elő.

A brit vállalat hétfői közleménye szerint megelőző intézkedésről van szó, Kínán kívül a környező exportpiacokon, Tajvanon, Hongkongban és Ausztráliában is visszahívták az üzletekből a termékeket, köztük a Dairy Milk csokoládét, csokoládé szeleteket és a Choclairs csokoládékrémmel töltött karamellát. A Cadbury Kínában gyártott termékei a brit csoport forgalmának mindössze öt százalékát teszik ki.

A Cadbury szóvivője szerint "a visszahívás azért vált szükségessé, mert lehetséges, hogy csokoládé készítményeink melaminnal szennyezettek". A brit cégnél azt közölték, hogy a múlt héten a Cadbury mind a három kínai tejipari beszállítóját megvizsgálták a kínai hatóságok és nem találtak melamint. A további vizsgálatok során azonban kétségek merültek fel, ezért rendelte el a cég a visszahívást.

A Kínában gyárat üzemeltető multinacionális cégek közül eddig a svájci Nestle és a francia Danone közölte, hogy valamennyi terméküket rendben lévőnek találták a kínai hatóságok. Az Európai Unió szombaton azonnali hatállyal megtiltotta azokat a gyermekeknek szánt kínai élelmiszerek behozatalát, amelyek tejet vagy tejterméket tartalmaznak.

Méreggel dúsítottak...

A múlt héten a legnépszerűbb kínai cukorka, a White Rabbit (Fehér Nyúl) gyártását állították le, miután kiderült: az édesség melamint tartalmaz.
A Guanshengjuan nevű cég korábban már közölte: a mérgező kémiai anyagot tartalmazó cukorkából nem exportálnak többet, miután a szingapúri hatóságok jelezték, hogy melamin van az édességben - közölte a kínai állami média.

Kínában eddig 53 ezer csecsemő betegedett meg a melaminnal dúsított tejtől. Négyen meg is haltak közülük. A botrány kirobbanása óta több mint 70 tejpormárkáról derült ki, hogy melamint tartalmaznak. Az anyagot elsősorban műanyagok és ragasztók előállításához használják. Közben több ország is betiltotta a kínai tejtermékek forgalmazását.

Segítse a felderítést! Írja meg: hol látott kínai édesiperi termékeket!

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában