Helyi közélet

2008.09.19. 06:25

Megtámadtak! Mit tegyek?

<p>A legtöbb ember azért válik áldozattá, mert nincs felkészülve arra, hogy bármikor történhet vele valami. Mit tehet egy nő, ha támadás éri az utcán? Kiabáljon, üssön, tépjen, majd szaladjon! Kipróbáltuk, milyen módszerekkel védhetjük meg magunkat!&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tamadas-onvedelem-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Védekezés kézzel: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tamadas-nyiregyhaza-onvedelem-2.wmv/viewer.html" target="_blank">Támadás szemből: védekezz! <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tamadas-nyiregyhaza-onvedelem-3.wmv/viewer.html" target="_blank">Spiccel herén: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-tamadas-onvedelem-4.wmv/viewer.html" target="_blank">Hajtépés hátulról...<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Lefogadom kevés nő gondolkozott el azon, hogy mi történne, ha valaki megtámadná őt egy sötét utcán. Pedig a védekezés nagyon fontos lépése az, hogy készítsünk egy tervet vész esetére, így valódi szituációban nem esünk pánikba és tudunk cselekedni.

Valóban igaz, hogy első hangzásra a feladat nem tűnik túl egyszerűnek. Ezért megkértük Dévald Attila rendészeti közelharcoktatót, hogy ismertesse a helyes viselkedés alapjait egy támadás esetén.

Elmondása szerint  hatásos önvédelmi eszköz lehet a gázspray, amit jó, ha  magunknál tartunk könnyen elérhető helyen, és tudjuk használni, így van mivel védekeznünk.

"Az önvédelem első lépése: ha támadás ér, fújsz és futsz. Fontos, hogy a gázsprayt nyújtott kézzel fújjuk a támadók felé, és hátráljunk, hogy a kifújt gázfelhőt elkerüljük. Vegyük figyelembe a széljárást is."

A támadásoknál a legfontosabb, hogy időt tudjunk nyerni

A támadás legtöbbször verbálisan indul. Megkülönböztethetünk vagyon elleni és erőszakos indíttatást. Életünket, testi épségünket ne kockáztassuk értékeinkért!  Lehetőség szerint figyeljük meg a támadót: magasságát, testalkatát, haját, a szemét, a ruházatát, testi jellegzetességeit, feltűnő testi hibákat, ebből - a későbbi beazonosítás szempontjából- információkat adhatunk.

Ha erőszakos cselekedettel szembesülünk, akkor pedig reagáljunk verbálisan: kiáltsuk segítségért, szólítsuk fel az elkövetőt, hagyjon minket, hangoskodásunkra felfigyelhetnek a környezetünkben lévő személyek és segíthetnek vagy segítséget küldhetnek. Igyekezzünk időt nyerni és kerülni a fizikai kontaktust.

Érdemes figyelembe venni hogy a legtöbb támadó maga is fél a tett elkövetése közben, ha mi nem átlagos módon reagálunk, akkor lehet, hogy megfutamodik.

Ha végképp nem kerülhetjük el a tettlegességet, mert egyből fizikai támadás ér minket, ne essünk pánikba és igyekezzünk kihasználni a környezet adta adottságokat: bot, kő és egyéb tárgyak használatával próbáljunk szabadulni. Előfordul, hogy ilyenekre nincs lehetőség, ilyen esetben a herére irányzott rúgással, ütéssel, szemét támadva leszerelhetjük támadónkat, vagy ha tenyérrel az orrára vágunk egy hatalmasat, akkor a fájdalmon túl bekönnyezik a szeme, és egérutat nyerhetünk. Amint kiszabadultunk, fussunk, lehetőleg emberek felé, akiktől segítséget remélhetünk.

Fontos a felkészültség

Megelőzhetjük a bajt, ha kerüljük a sötét helyeket, a feltűnő viselkedést és a kihívó öltözetet. De örökké nem tudjuk ezt tenni, hiszen sosem tudhatjuk, mikor válhatunk kiszemelt „áldozattá”. Ilyenkor jó, ha a mobiltelefonunk gyorshívójába előre elmentjük a rendőrség számát, így csak egy gombnyomás és kérhetünk segítséget. Mondjuk el, hol vagyunk, ez az elsődleges. Ugyanis előfordulhat, hogy nincs módunk a további kommunikációra, így a rendőrség munkatársai tudnak lépni az ügyben. Ha nincs nagy baj, akkor mindenképp áruljuk még el a nevünk, és hogy mi történik.

Sokszor eluralkodik rajtunk a félelem, ha az utcán furcsa zajokat hallunk. Hívjuk fel egy ismerősünk, vagy a szüleinket és beszélgessünk velük telefonon. Mondjuk el, merre járunk, így nyugodtabbak lehetünk, és abban az esetben, ha valóban támadás ér minket, tudni fogják, hogy merre vagyunk éppen, így kérhetik a rendőrség segítségét is.

Összegezve tehát, ha határozottan lépünk fel a támadás ellen, akkor sokszor elég a verbális védekezés is. Hívjuk a rendőrséget, kérjünk segítséget, kiáltsunk segítségért, hangoskodásunkkal felhívjuk környezetünk figyelmét! De van, hogy fizikai bántalmazás ér minket, ilyenkor lépnünk kell, legyünk vadmacskák. Ma már egyre több nő vesz részt önvédelmi oktatáson. Egy fél órás gyorsképzés után, amatőrként kipróbáltunk mi is néhány fogást, amit a SZON segítségével bárki elsajátíthat otthon is. Hiszen ne feledjük el, mindig kell egy terv!

Kapcsolódó cikkek:

- Kálnai Anita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában