Helyi közélet

2008.09.13. 08:35

Mit együnk a hét végén?

<p>Nem tudja mi kerüljön az asztalra a hét végén? Valami egyszerűen elkészíthető, finom ételt szeretne a családja elé felszolgálni? Akkor tartson velünk, lessen bele portálunk nagy receptkönyvébe, és készítsen fantasztikus ebédet!</p>

Bableves cipóban

Hozzávalók

20 dkg bab 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 mokkáskanál köménymag 30 dkg szálas savanyú káposzta 4 babérlevél 25 dkg füstölt hús 25 dkg szárazkolbász 1 evőkanál liszt 4 kicsi cipó 2 dl tejföl.

Elkőkészítés módja

A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel. Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.

A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet. A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt. A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.

Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog! Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk. Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét, és 180 C-fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.

Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk, és azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó.

Töltött szűzpecsenye, egy kicsit másként

Hozzávalók:  1 db szűzpecsenye, 1/2 szál póréhagyma, 1 csomag bacon szalonna, 1 szál halványitó zeller, 10 dkg füstölt kolbász, 1 db tv. paprika, fűszerek: só, bors izlés szerint

Leirás: A szűzpecsenyét óvatosan kettényitom, kikloffolom, sózom és borsozom. Amig pihentetem a sóval, addig a többi hozzávalókat felaprítom, tetszés szerint, kockázva, vagy csikozva, összekeverem és a szűzpecsenyébe töltöm. Feltekerem a betöltött pecsenyét és körbekötözöm. Tepsibe rakom, tetejét bacon szalonnával, vagy esetleg házi füstölt szalonnával beboritom, fóliázom és kb. 150 fokos sütőben 1/2 óráig sütöm. Ezt követően leveszem a fóliát és a szalonna csíkokat és egy picit piritok rajta. 

Ezt követően én újra visszafóliázom a tepsit a kiszáradás miatt, és mert így könnyebben szeletelhető a tekercsünk. Zöldséges rizzsel készitettem, de burgonyapürével is nagyon finom. Gyorsan elkészithető, ízletes és lehet variálni a töltelékét, mikor mihez van kedvünk!

Két emelet boldogság

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 4 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor, kevés tej, pici gyömbér, a krémhez 7 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, a töltelékhez 2 csomag zselés cukor, 0,5 dl rum, 2 evőkanál kakaó, 0,5 doboz babapiskóta, 1 tábla étcsokoládé

Elkészítése: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 3 lapot sütünk belőle. A tejet a liszttel összefőzzük, kikeverjük a margarinnal és a cukorral, majd 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe zselés cukrot aprítunk és rumot adunk hozzá. A másik felébe kakaót keverünk. Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével, rárakjuk a rumba áztatott babapiskótát erre a kakaós krém kerül. Rárakjuk a második lapot, rá a zselés cukros krémet és befedjük a harmadik lappal. Tetejére csokimáz kerül.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában