Helyi közélet

2008.09.03. 13:51

Érdemkereszt a Nyíregyházi Főiskola rektor-helyettesének

<p>Nyíregyháza - A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntette ki a köztársasági elnök Tukacsné dr. Károlyi Margitot, a Nyíregyházi Főiskola általános rektor-helyettesét.</p>

A kitüntetést augusztus 20-án adta át Hiller István oktatási miniszter. A felterjesztő, dr. Jánosi Zoltánrektor így indokolta az elismerést: Tukacsné dr. Károlyi Margit még a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti főiskolai karának dékánja volt, amikor oktatói életpályájáért felterjesztettem a kitüntetésre. A Magyar Nyelvészeti Tanszéken és a tudományos diákkörben végzett feladatai mellett kivételes értékű alapozó munkát folytatott a Nyíregyházi Főiskola kari struktúrájának kialakításában is. Azzal, hogy méltónak találták az elismerésre, az egész Nyíregyházi Főiskolát is kitüntették, hiszen egy itt, ebben az intézményben felnőtt, és magasra nőtt, példaszerű oktatói pálya kapott ezzel elismerést.

– A diploma megszerzése (1978) óta a Nyíregyházi Főiskola oktatója vagyok – kezdte a bemutatkozást a rektor-helyettes. – A Nyíregyházi Főiskola – akkor még Bessenyei György Tanárképző – elvégzése után a Debreceni Egyetem bölcsész kara következett, ahol magyar szakos középiskolai tanári diplomát szereztem. A tanárképző főiskolán végigjártam az oktatói lét fokozatait, mire 1999-ben kineveztek főiskolai tanárrá. 1985-ben summa cum laude védtem meg doktori disszertációmat, 1997-ben szereztem meg a PhD-fokozatot. Dialektológiai és szociolingvisztikai kutatásokkal 1976 óta foglalkozom, két országos kutatási programba is bekapcsolódtam. A nyolcvanas évek végétől Pállné dr. Lakatos Ilona kolléganőmmel közösen végeztünk szóföldrajzi és változásvizsgálatokat a megye kilenc településén, a beregszászi speciális képzésben pedig dr. Szabó Géza kollégámmal az identitástudat és nyelvi viselkedés összefüggéseit vizsgáltuk. Az elmúlt évtizedben arra is kiterjedt kutatásunk, hogy Trianon óta a hármas határ két oldalán lévő közösségek nyelvhasználatában az eltérő körülmények között milyen változások mentek végbe.

Szervezésből is jeles

Hallgató koromtól folyamatosan végeztem szervező munkát. A Csűry Bálint Magyar Nyelvészeti TDK vezetője lettem másodévesen, fiatal oktatóként klubot vezettem, a tanszék gazdasági felelőse voltam éveken át, 1989-től az intézményben folyó egyetemi és főiskolai előkészítő tanfolyam, 1993-tól pedig a 0. évfolyam tanszéki felelőse lettem. 1997-től a Főigazgatói Hivatal vezetőjeként gyakorlatot szereztem az intézmény életének szervezésében. Voltam a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar általános főigazgató-helyettese, majd Jánosi Zoltán főigazgató rektorrá választása után előbb megbízott, majd kinevezett vezetőjeként, illetve dékánjaként vállaltam a kar működtetését, fejlesztését. Most általános rektor-helyettesként a főiskola egészére kiterjedően próbálom tapasztalataimat hasznosítani. Mindezt csak egy harmonikus, egymásra figyelő, egymást segítő családban lehet csak megvalósítani, ahol a családtagok kérés nélkül is tudják, mikor kell többet vállalniuk az otthoni feladatokból.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában