Helyi közélet

2008.10.14. 17:51

Az iparosok előre menekülnének

<p>Nyíregyháza - A hazai építő-, fém-, s gépipart alapjaiban rengeti meg a pénzügyi válság, számol be a kisvállalkozások helyzetéről az IPOSZ megyei elnöke, aki az adó és járulékterhek csökkentését tartja továbbra is üdvözítőnek.</p>

A hazai építő-, fém-, s gépipart alapjaiban rengeti meg a pénzügyi válság, számol be a kisvállalkozások helyzetéről az IPOSZ megyei elnöke, országos elnökhelyettese Géresi József, aki egyéni cége révén a gépipar területén érzékeli a begyűrűző hatásokat:

– Minden alapanyagot Nyugatról hozunk be az év elején szerződésben rögzített euro-s árakon. A forint jelentős leértékelődése – egy euro már 270 forintot is ért a minap – önmagában is akkora veszteséget okoz ezeknek a vállalkozásoknak, ami karnyújtásnyira hozhatja a tönkremenetel rémét.

Egy másik csőddel fenyegető árny a kisvállalkozások számára eddig is nehezen elérhető hitellehetőségek további szűkülése a banki kölcsönfeltételek szigorítása nyomán. A szolgáltatóiparban dolgozók pedig amiatt érzik magukat veszélyben, hogy a növekvő költségeik s befagyasztott béreik miatta szigorúan takarékoskodni kénytelen lakosság részéről a kereslet olyan mértékben megcsappanhat, ami e szolgáltatók fennmaradását teszi majd lehetetlenné.

Ezek miatt jelen helyzetben az IPOSZ az előre menekülést, vagyis az adó- és járulékterhek csökkentését tartja egyedül üdvözítőnek, amely némi lendületet adhat a gazdaságnak. Ez ügyben az IPOSZ, a többi vállalkozói érdekképviselettel együtt a legmagasabb szintű összefogásban reménykedik, mert szerintünk csak így kerülhető el a mikro-, a kis-, és középvállalkozóí szektor tömeges ellehetetlenülése – fejezte be Géresi József.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában