Helyi közélet

2008.10.26. 13:28

Labilissá váltak a síremlékek Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Érdemes elolvasni a temetőben kihelyezett hirdetőtáblákat, melyek a 10 éve megváltott urnafülkék és a 25 éve betemetett sírok használati idejének lejártára, s újraváltására figyelmeztetnek.</p>

Mindenszentek közeledtével egyre több hozzátartozó keresi fel elhunyt szerettei síremlékét úgy Nyíregyházán, mint a megye többi temetőjében. A kőtestek látványa rendkívül beszédes: a síremlékek állapota és gondozottsága rögtön elárulja, mekkora figyelmet szentelnek az eltávozott emlékének az élők eddig.

Hogyan készülnek a temetőbe látogatók egyre növekvő sokaságának fogadására megyénk temető-üzemeltetői, s a mindenszentek szívbemarkoló ünnepének zavartalan biztosítására a rendőrség egyenruhásai? Kinek mennyi ideje, ereje és lehetősége jut a rohanó mindennapok szorításában, hogy mécsest gyújtson elveszített rokona, barátja emlékkövén, s méltóképpen ápolja (sír)emlékét?

Megkérdeztük, utánajártunk!

– Idén is hatalmas tömegre, mintegy 60-70 ezer látogatóra számítunk november elsején a nyíregyházi Északi temetőben. Sokan az ünnep előtti vagy utáni napon róják le tiszteletüket, elkerülve a közlekedési nehézségeket. Ezen a héten a síremlékek rendbetételéhez látnak hozzá a közeli hozzátartozók: letisztítják a kövezeteket, pótolják a szükséges virágtartó edényeket, s szemétbe dobják a „megfáradt” élő vagy művirágokat. A hozzánk tartozó kisebb temetőkben (Sóstóhegy, Borbánya, Oros, Nagyszállás, Hősök temetője) is elvégezzük a szükséges takarítási munkálatokat, rendszeresen ürítjük a megtelt gyűjtőhelyeket – mondja Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Temetkezési Vállalat igazgatója.

Ha lejárt az időnk...

Szombaton 7-20 óráig, a többi napon a szokásos időintervallumban, 7-18 óráig tartanak nyitva a temetők. November elsején csak 7-10 óra között lehet behajtani autóval, s 11 óráig minden járműnek el kell hagynia a területet. A rendőrség idén is segíteni fogja a forgalomirányítást Nyíregyházán.

Emlékezzünk!

Közös mécsesgyútásra hívják a lakosságot noveber 1-én 15.30 órától a nyíregyházi Hõsök Temetõjébe.
Miként tavaly, idén is 3000 darab mécses lángja idézi föl a hõsök emlékét.

Érdemes elolvasni a temetőben kihelyezett hirdetőtáblákat, melyek a 10 éve megváltott urnafülkék és a 25 éve betemetett sírok használati idejének lejártára, s újraváltására figyelmeztetnek. A temető-üzemeltetőkre vonatkozó törvények és rendeleteknek megfelelően lépéseket tettünk a balesetveszélyes síremlékek helyreállítása érdekében.

Önöket kérdeztük: Ön rendszeresen ellátogat szerettei síremlékéhez?

Grestyák Anita (Nyíregyháza): Évente többször is ellátogatok a temetõbe. November elsején, szombaton virággal, gyertyákkal és mécsesekkel érkezem majd a világ legszomorúbb helyére. Nehéz pillanatok ezek, hiszen szüleim sírjához vezet az utam. Jó lenne, ha mindenki odafigyelne azokra, akik fontosak neki, fõképp, amíg élnek, s persze azután is.

Orosz Béláné (Besenyõd): Szerintem erkölcsi kötelessége minden élõnek, hogy rendszeresen ápolja, gondozza közeli hozzátartozója sírját, s hogy november elsején gyertyát gyújtson. Így teszek én is a családommal. Nyáron gyakrabban kimegyünk a temetõbe, virágokat ültetünk nagyszüleim sírjára, és lelkiismeretesen gondozzuk, miközben emlékezünk rájuk.

Szuhánszki Andrásné (Nyíregyháza): Ameddig eszünkbe jutnak elhunyt szeretteink, és ellátogatunk a sírjukhoz néhány szál virággal vagy szombaton például néhány mécsessel a kezünkben, addig tovább élnek bennünk, a szívünkben, az emlékeinkben. Szinte minden elveszített rokonom az újfehértói temetõben nyugszik, aránylag ritkán, de rendszeresen látogatom õket.

Kissné Gulyás Éva (Nyíregyháza): Közeli és távoli temetõkben is nyugszanak hozzátartozóim, igyekszem rendszeresen eljutni síremlékükhöz, s erre nevelem gyermekemet is. November elsején különösen fontos, hogy mindenki megtegye ezt. Tudom, rohanó világban élünk, az emberek elfoglaltak, de azt szokták mondani, amire az ember akar idõt szakítani, arra tud is!

Lehoczki Gyuláné (Nyírtelek): A férjemet korán, 1973-ban veszítettem el, szinte minden vasárnap kimegyek a sírjához a templomi mise után. Örömmel látom, hogy a gyermekeim és az unokáim is komolyan veszik a szerettek síremlékének látogatását, gondozását, igaz, nekik kevesebb idejük jut minderre.

Tóth Géza (Nyíregyháza): Mindenszentek napja talán mozgalmasabb az ország életében, mint a húsvét vagy a karácsony. Sajnos, mindenkinek van valakije a temetõben, akit már nem láthat viszont. Marad a gyertya fénye és az emlékezés. Nem szabad közömbösen, nemtörõdöm módon viszonyulni ehhez! Én is felkeresem hozzátartozóimat, ahogy eddig is tettem.

Felhívást helyeztünk el az ilyen helyeken, illetve a közvetlen balesetveszély elhárítása érdekében a labilis, mozgó fejrészeket a sírhely mellett vagy a síron fektettük le. A hozzátartozóknak lehetőségük van még mindenszentek előtt a veszély megszüntetésére, illetve a helyreállításra – tette hozzá az igazgató.

Kint és bent is vigyáznak Nyíregyházán osztott műszakban, a temetők környékére koncetrálva szervezi a szolgálatot a közterület-felügyelet a halottak napjához közeledve.

Estig nyitva a kapu FehérgyarmatonMindenszentekre készülve meghosszabbították a fehérgyarmati temető nyitvatartási idejét.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában