Helyi közélet

2008.10.01. 14:10

Személyi ellentétek vezettek a csődhöz Ópályiban?

<p>Ópályi - Adósságrendezési eljárást kezdeményezett Ópályi képviselő-testülete, Erdélyi Miklós polgármester úgy nyilatkozott, a döntést az önkormányzat fizetésképtelenné válása indokolta.</p>

14:06: A település lakója, Sztaraszta Gáborné döbbenten fogadta az önkormányzat csődjéről szóló híreket.
– Nem ismerem az ügy részleteit, de sajnálatosnak tartom, hogy idáig jutott a község. A faluban sok emberrel vagyok kapcsolatban, mivel az egyik egyesület támogató szolgálatánál dolgozom személyi segítőként, de mindenki másképp magyarázza a történtek okát. Én nem boncolgatom ezt, az viszont szégyen, hogy ez eset meg nálunk.

Bizottság irányításával

Az adósságrendezési eljárás megindításának idõpontját követõ 8 napon belül megalakul az adósságrendezõ bizottság, amelynek tagjai a polgármester, a körjegyzõ, a pénzügyi bizottság elnöke és egy önkormányzati képviselõ, elnöke a pénzügyi gondnok. A képviselõ-testület kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek kivételével az önkormányzat kötelezõen ellátandó feladatainak és hatáskörének teljesítésével kapcsolatos valamennyi gazdasági kérdésben az adósságrendezõ bizottság dönt. Az adósságrendezési eljárás az önkormányzat fizetõképességének helyreállításáig tart.

13:39: – Hosszú folyamat eredménye a kialakult helyzet. A mintegy 60 millió forint összegű költségvetési hiány orvosolható lett volna hitellel és megszorító intézkedésekkel. Lassan másfél éve annak, hogy a képviselő-testület elé terjesztettem az önkormányzat anyagi helyzetének javítására irányuló intézkedéseket, de ezeknek csak egy része valósult meg, mivel sok esetben a személyi érdekek kerültek előtérbe – utalt a települést irányítók közötti ellentétekre Erdélyi Miklós, aki a testület napokban tartott ülésén az önfeloszlatást javasolta.
– Véleményem szerint a jelenlegi testület működésképtelen, talán egy új összetételű faluvezetés objektívebben látná a problémákat – említette a polgármester.

Svéda István képviselő szerint az önfeloszlatás nem jelentett volna megoldást, mivel egy új választás jelentős többletkiadással jár, s ez csak tetézné a fennálló problémát.
– A polgármester úr által elénk terjesztett, racionalizálást sürgető intézkedés sem lenne azonnali megoldás, hiszen az elbocsátások anyagi vonzata jelentős nagyságrendű, a megtakarítás viszont csak 2-3 év múlva jelentkezne – elemzett Svéda István, s hozzátette: – Úgy gondolom, ha a 12 tagú testületből 10 fő egyformán gondolkodik, valószínűleg nem látják rosszul a vitatott problémát.

– Az állami finanszírozás nem elegendő az intézmények fenntartásához, s sajnálatos, hogy az elmúlt években településünk a működést segítő pályázatokon nem, vagy csak kis összegű támogatásokat kapott – értékelt Svéda István, aki a község ÁMK-jának irányítójaként biztosan állítja, hogy a gyermekintézményekben tartani tudják az oktató-nevelő munka megszokott színvonalát, a kialakult helyzetből az óvodás és iskolás gyerekek semmit nem fognak érzékelni.

– Az intézményekben megtettük a szükséges lépéseket, az elmúlt két év alatt 12 dolgozót bocsátottunk el, s a szakköröket, tanórán kívüli foglalkozásokat társadalmi munkában végzik pedagógusaink – engedett betekintést a részletekbe.

Kapcsolódó cikkek:
· Csődöt jelentett Ópályi önkormányzata
· Lovasversenyt rendeztek Ópályiban
· Felújítják az ópályi polgármesteri hivatalt
· Gépkocsit kaptak az ópályi polgárőrök

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában