Helyi közélet

2008.10.21. 14:55

Tízmilliós bírság parlagfűért Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Dr. Szőke Lajos, az albizottság elnöke elmondta, hogy az igen agressszív allergén növény tekintetében Baranya, Bács-Kiskun, Pest és Somogy megyék társaságában továbbra is a legfertőzöttebb területnek számítunk.</p>

Záró ülését tartotta kedden Nyíregyházán a közigazgatási hivatal tanácstermében a Parlagfűmentes Magyarországért Regionális Koordinációs Bizottság megyei albizottsága. Dr. Szőke Lajos, az albizottság elnöke elmondta, hogy az igen agressszív allergén növény tekintetében Baranya, Bács-Kiskun, Pest és Somogy megyék társaságában továbbra is a legfertőzöttebb területnek számítunk.

Megyénkben potenciálisan mintegy 250 ezer hektárra tehető a parlagfű megjelenése, amelyből 20 ezer hektár erősen fertőzött. Leginkább a kisebb, 1–2 hektáros területeken üti fel fejét a gyom, amelyeknek a tulajdonosai távol élnek. Az idei esős időjárás kettős hatású volt, a korábbinál nagyobb számban ömlött ki a parlagfű, viszont a levegőt jótékonyan átmosta a pollentől.

Igaz, hogy ugyancsak a sok eső hátráltatta a learatott (vagy le sem aratott) gabonatáblák tarlóhántását, s azon a parlagfű elszaporodását. Az idén megyénkben 314 esetben bírságoltak, összesen 10 millió 200 ezer forint összegben, eddig 3 millió 250 ezer forint már be is érkezett – mondta dr. Szőke Lajos.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában