Helyi közélet

2008.11.20. 06:50

A pénzünk kell, az ürülékünk nem!

<p>Nyíregyháza - Nyíregyháza belvárosában mindössze egy nyilvános illemhely található, így akire a fizetős WC-től távolabb törne rá a szükség, annak két lehetősége van. Vagy bekéredzkedik valahová, vagy enged a szervezete parancsának, és a nagyvilág elé tárja mindazt, ami nem is olyan régen még a tányérján gőzölgött.</p>

A SZON kíváncsi volt arra, vajon az üzletek, intézmények miként fogadják a magukon könnyíteni vágyókat.

Talán nem újdonság, hogy Nyíregyháza főterén szinte egymást érik a különböző pénzintézetek, így elsőként egy bankban tettünk próbát. Egy banki ügyletet intézve tértünk be a bankba, hogy ne legyen feltűnő, hogy egyből rátérünk a „lényegre”. Két aláírás és töltögetés között egyszer csak rákérdeztünk, hogy nem-e lehetne felkeresni az intézet mosdóját. Ekkor az ügyintézőnk széles mosollyal az arcán közölte velünk, hogy az ügyfeleknek sajnos nem tartanak fenn illemhelyet, a dolgozóiba pedig, nem engedhet be. Na, szépen vagyunk! Ezek szerint a pénzünket minden további nélkül szívesen fogadják, de holmi pisiléssel még véletlenül se hozakodjunk elő.

A következő célállomásunk egy könyvesbolt volt, ahol némi nézelődés után tettük fel a kérdést – „Használhatnánk a mosdót?” A boltban lévő úriember ekkor nem sokat cicázott, kissé ingerülten közölte velünk, hogy nála egészen biztosan nem fogunk könnyíteni magunkon. Így az ajtóhoz kísérve minket megmutatta, hogy merre találjuk a nyilvános illemhelyet. Mondanom sem kell, alig érkeztünk eszmélni, de néhány pillanat alatt már az utcán találtuk magunkat. A férfi távozáskor még megjegyezte, hogy nála naponta legalább hatan próbálkoznak ilyesmivel.

A nagyobb intézmények közül például az APEH-nál, kis szerencsével a Nyugdíjfolyósítónál, és a Városházán is könnyíthetünk magunkon, amennyiben arra kerülne a sor. A nyilvános helyek közül, a Művelődési Központ és a belváros szívében fekvő óriási bevásárlóközpont az a két hely, ahonnan nem fognak bennünket elhajtani.

A cikk készítése kapcsán azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb helyen fogyasztáshoz kötötték a mosdó használatát, de volt olyan hely, ahol a személyzeti mosdót is megengedték használni annak ellenére, hogy nem lett volna szabad. Talán ezt nevezik emberségnek, amikor nem a haszon, hanem az együttérzés kerül az előtérbe. Sajnos sokaknak ezt nem sikerül megérteniük, pedig ebben az esetben könnyen fordulhat a kocka - bárki kerülhet szorult helyzetbe.

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában