Helyi közélet

2008.11.02. 12:51

Ahol megszólítanak a cserépedények

<p>Korond - Erdély számunkra egyszerre fogalom, ország és történelem, művészet és hagyomány, bánat és öröm – megfoghatatlan és látható, tapintható valóság. A „sűrűjében” igazán otthon érezhetik magukat az utazó honfitársaink.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/ahol-megszolitanak-a-cserepedenyek/cn/szon-news-km_01-20081028-034026"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Itt nem csak a magyar beszéd magától értetődő természetességére kell gondolni: élő népművészetben oldódhat fel a vándor. Elég csak szétnézni mondjuk Korondon.

Korond erdélyi falu Hargita megyében, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központ. A Küküllő dombvidék és a Hargita hegyvonulat nyugati lábánál elterülő fensík határán, a Firtos hegy aljában, a Korond vize mellett fekszik. Hargita megye közép-nyugati részén terül el, a szűkebb tájegység neve Sóvidék, amely magába foglalja Korond és Parajd községeket, és Szováta várost.

Nem fogta a pengét

A korondi fazekasság híre már nemcsak a megye, hanem a hetedhét ország határain is túlra ért. Az ország egyetlen helységében sem dolgozik annyi agyagot formáló és díszítő fazekas, mint Korondon. Megmaradt a hagyományos fazekasság, s ma is nagyszámú használati edény készül, amelyet szerte Európából érkezve vásárolnak, másrészt kialakult a kerámia új, díszítő változata. A néhai „sárkovácsok” utódai a régi típusú korongokon a hagyományos edények mellett ma mesteri alkotásokat készítenek.

Persze nem csak cserépedényeket talál itt a vándor, aki papirusz lapokra vetve megveheti a Székely Himnusz teljes szövegét, megkóstolhatja a híres áfonya pálinkát, de ha valaki egy jó bicskát szeretne, akkor itt a lipinkai mesterművek közül válogathat. Ezeket valóban gondos kezek kovácsolják 440-es acélból, s ez olyan kemény anyag, hogy a szovátai gravírozó nem tudta a pengébe vésni a gazdája nevét. No, de a szíjjal befejezett fenés végén vág is, mint a borotva – becses emlék!

 

- Nyéki Zsolt -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában