Helyi közélet

2008.11.19. 12:02

„Aranyvonat” ment Cseljabinszkba

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Az almaüzlet előzményeként együttműködési megállapodást kötött a két megye vezetése. A hosszú szünet utáni első magyar almaszállítmányt kitüntetett figyelemmel kíséri az orosz sajtó is – mutatott rá a vegyesvállalat vezetője.</p>

Másfél évtizede nem állt úgynevezett pityorki (öt speciális hűtővagonból álló szerelvény) a Tékisz Zrt. tuzséri telephelyének rakodási rámpájánál, annak pedig 20 éve, hogy magyar almaszállítmány indult az oroszországi Cseljabinszk megyébe. Nos, tegnap a csípősen hideg időjárás ellenére megtört a jég: 10 óra után néhány perccel ismét kigördült egy almaszerelvény távoli célállomása felé.

– A cseljabinszki emberek két évtized után is emlékeznek a szabolcsi alma ízére – hangsúlyozta az ünnepélyes vonatindítás kapcsán Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke, aki aláhúzta: a két megye között kötött együttműködési megállapodás keretében köttetett üzlet – bár kis lépés, de – segíthet az orosz piaci pozícióink visszaszerzésében. – Jól tudjuk persze – mutatott rá a közgyűlés első embere –, hogy a mostani szállítmány, sőt még azt követőek sem jelentenek megoldást az almatermesztők gondjaira, de legalább enyhíthetnek azokon.

Információink szerint a termelőktől kilónkénti 60 forintos áron vásárolták meg a hangsúlyozottan elsőosztályú gyümölcsöt. A Novaja Zarja orosz-magyar vegyesvállalat tulajdonos-ügyvezetője, Szakács Csaba elmondta, az első ütemben 140 tonna alma (zömmel Idared, de, visznek Goledent és Jonagoldot is) 10-15 nap múlva érkezik meg Cseljabinszk megyébe, s ott a szupermerketek polcaira kerül. – Reményeink szerint ebben a szezonban hetente indítunk almaszállítmányt, s összesen 4 ezer tonnát szeretnénk értékesíteni a 4 milliós lélekszámú orosz megyében – fogalmazott az üzletet nyélbe ütő cég vezetője, hozzátéve: távlatilag egyéb gyümölcs-, illetve zöldségféleségek exportja is szerepel elképzeléseikben, annál is inkább, mert a orosz-magyar vegyesvállalat profiljában ott van a növénytermesztés és az állattenyésztés. Sőt a tej-, illetve a húsfeldolgozásban, és a konzervgyártásban is látnak fantáziát.

Szakács Csaba aláhúzta, Oroszországban a korábbi magyar piaci pozíciók visszaszerzése ma még távlati célkitűzés ugyan, ám az mindenképpen reménykeltő, hogy cégük egyik üzleti partnere Cseljabinszk legnagyobb nagybani piacának vezetője, s az egyre növekvő orosz fogyasztás is tény. – Az is érdekes, hogy a hosszú szünet utáni első magyar almaszállítmányt kitüntetett figyelemmel kíséri az orosz sajtó is – mutatott rá a vegyesvállalat vezetője.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában