Helyi közélet

2008.11.26. 11:14

Hadat üzennek a Kertvárosban

<p>Nyíregyháza-Kertváros - Megszaporodtak az utóbbi időben a betöréses lopások a Kertvárosban.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/hadat-uzennek-a-bunozesnek/cn/szon-news-km_01-20081126-111241">A Kertváros a nyugalom szigete című cikk letölthető: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Hol van már az az időszak, midőn a Kertvárost a nyugalom szigetének nevezték!? Egyes részei persze manapság is árasztják az idillikus hangulatot, az viszont kétségtelen, hogy a lakókörzetben az utóbbi időben elszaporodtak a betöréses lopások. Korábban nem volt jellemző, hogy a bűnözéssel fertőzött területek között emlegették a városrészt. Augusztus végétől november elejéig tíz esetben követtek el betöréses lopásokat. A bűncselekményeket az Alkony, a Szélsőbokori, a Pihenő, a Fészek, a Rajk, a Munkás, az Ív és a Dobó utcákon követték el. Eljutottak arra a kritikus pontra, amikor ekképpen csattannak fel: nem mehet ez így tovább!
– A bűnözés megakadályozására, megszüntetésére, az elkövetők felderítésére a rendőrséggel folyamatosan szervezzük a figyelő szolgálatokat, a nappali és az éjjeli járőrözéseket – reagált Kovács Aladár, a Kertvárosi Polgárőrség Egyesület elnöke.

A közelmúltban rendkívüli közgyűlést tartottak, ahol részt vettek a rendőrségi szakemberek is. Részletezték az elkövetéseket, levonták a megfelelő következtetéseket és kijelölték a további feladatokat.
– Azóta fokozottabb rendőri és polgárőri jelenlétet szerveztünk meg. Az értékelésnél egységes volt az a vélemény, hogy a lakosság bevonása, segítsége is szükséges a bűnözés mielőbbi felszámolásához. Egyes esetekben ugyanis nagyfokú érdektelenség, közömbösség tapasztalható a lakosság körében. Előfordult az is, hogy a betörés helyszínét nyíltan körbeszondázták az elkövetők. Három szomszédhoz is becsengettek alibi vállalkozót keresve, de senkinek nem tűnt fel a gyanús személyek viselkedése.
Mi lehet a kiút az áldatlan helyzetből? Sürgősen cselekedni kell, a városrész közbiztonsága a tét.

– Kérem a kertvárosi lakosokat, hogy fogjunk össze, üzenjünk hadat a bűnözésnek – hirdette ki Kovács Aladár. – Figyeljünk egymás értékeire, járjunk nyitott szemmel, figyeljünk fel minden szokásostól eltérő jelenségre! Ha huzamosabb időre eltávoznak otthonukból, kérjék meg szomszédjaikat, hogy figyeljenek értékeikre, ürítsék ki postaládáikat, hóesés esetén söpörjék el a járdákat! Amennyiben lehetséges, szereltessenek fel riasztó berendezést, mozgásérzékelőt és a lakásból való távozáskor üzemeljék is be azokat! Szeretnénk továbbá, ha kibővülne a Szomszédok Egymásért Mozgalom, ami már 10 éve működik a polgárőrségünk területén. Jelenleg 15 szomszédhívó készülék van kihelyezve egyedül élő, idős, beteg embertársainknál. A nyolcvanas években működött az utcabizalmi hálózat, amelynek újraélesztését javasolnám, hiszen nagyban segítené az információ áramlását, az egymás iránt érzett felelősségérzetünk kialakítását, a közömbösség felszámolását.

Ha gyanús a jármû...

Kertvárosunk viszonylag kis terület. Szinte ismerjük azokat az embereket, jármûveket, amelyek naponta itt közlekednek. Amennyiben gyanús jármûvet észlelnek, jegyezzék fel a rendszámát, típusát, színét, és ha szükségesnek tartják hívják a 107-es, vagy a 122-es segélyhívó rendõrségi számokat! – kérte Kovács Aladár.

Kapcsolódó cikkek:
· A Kertváros a nyugalom szigete volt:
· Egyedi kerékpárt loptak Nyíregyházán
· További bűnügyek és balesetek ITT!

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában