Helyi közélet

2008.11.06. 14:05

Újraélesztés: az ördög nem alszik

<p>Nyíregyháza - Szigorodó szakmai ellenőrzéseket helyeztek kilátásba a sportorvoslásban.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/az-ujraelesztest-is-oktatjak/cn/szon-news-km_01-20081106-020248">Sportos táplálkozás&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Lassan a testtel! Mi a helyzet a teszttel? – akár ez is lehetett volna a mottója a sportorvosok konferenciájának. A sportegészségügy szerepe kétségkívül Kolonics Györgyhalálával vált hangsúlyosabbá. Szomorú, hogy az olimpiai bajnok kenus tragédiája okán foglalkoznak nyomatékosabban az illetékesek a fajsúlyos kérdéssel. A rutinszerű vizsgálatok igenis komoly szakmai odafigyelést igényeln(én)ek, ebben egyetértettek a találkozói résztvevői. A Labdajátékok és sportorvoslás címmel rendezett fejtágítón kívül országos értekezleten vettek részt a területi referensek.

– Szigorodnak a szakmai ellenőrzések a jövőben – közölte dr. Kozma Péter megyei sportfőorvos. – Kizárólag az Országos Sportegészségügyi Intézettel szerződött szakemberek végezhetnek vizsgálatokat, aminek a betartását folyamatosan kontrollálják. Mostanság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébenNyíregyházán, Kisvárdán, Fehérgyarmaton, Jánkmajtison, Kemecsén és Nyírbátorban lehet érvényesíteni a sportorvosi alkalmasságit. Szeretnénk bővíteni a hálózatot, terveink szerint Záhonyban, Vásárosnaményban és Mátészalkán is lehetne majd a jövőben ilyen jellegű vizsgálatokat végezni. Ami szintén újdonság: olyan tanfolyamot szervez az OSEI országos szinten edzők és a csapatok mellett tevékenykedők számára, mely során többek között az újraélesztést is oktatják.

Ingyenes akkor, ha...

Amennyiben bárki magával viszi az EKG-, a szemészeti és a vizeletvizsgálatáról szóló leletet a sportorvoshoz, nem kell fizetnie utána a vizsgálatért. Ha a jelzett iratokkal nem rendelkezik, a 18 éven aluliak 1000, az azon felüliek 2000 forintért juthatnak az alkalmasságihoz.

Vélemények a

magyar sportegészségügyrõl

Gyenesei István sportért felelõs miniszter:

– A magyar sportegészségügy csak a paralimpián

indulhatna. (Elhangzott a pekingi olimpia után.)
Dr. Berkes István, a Magyar Sportorvos Társaság

elnöke: – A pontos választ ne tudom arra a kérdésre,

hogy miként tudnának segíteni a magyar sportnak a

sportorvosok, de az biztos: mindenképpen javítani kell a

magyar sportorvoslás színvonalán. (Elhangott a november

3-i konferencián.)
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke:

– A sportorvosok szerepe, felelõssége megnõtt.

A labdajátékok zömében a szabályok rendszere

és alkalmazásuk közel sem annyira szigorú és

következetes, mint a labdarúgásban, és a sérülések

akár szándékos okozása is sokszor megtorlatlan

marad. Át kell értékelnem magamban a tehetség

fogalmát, sok egyéb mellett ennek az egyik összetevõje

az, hogy a sportoló ne legyen sérülékeny. (Elhangott

a november 3-i konferencián.)

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában