Helyi közélet

2008.11.17. 10:54

KM-portré: Szabó Csaba

<p>Nyíregyháza - Elvégzett egy grafikai stúdiót Budapesten, majd újságírással is foglalkozott: tudósítója volt a megyei lapnak.</p>

Kisasszonynapja címmel jelent meg a napokban egy adomagyűjtemény, amelynek a szerzője és rajzolója egy személyben Szabó Csaba. Nem ez az első munkája, négy évvel ezelőtt jelent meg a Bor és étkek című kiadványa, amelyet szintén ő írt és rajzolt. Írásaiban a szabolcsi emberek mindennapjait, néphagyományait, szokásait, tréfás pillanatait örökítette meg.

Budapesten született, mégis minden a megyéhez köti, hiszen édesanyja eperjeskei, édesapja kömörői származású. Pár éves fővárosi tartózkodás után a család haza is tér, először Kállósemjénben élnek, majd aztán Nagykállóba költöznek. Itt végezte el az általános iskolát, utána pedig a Korányi Frigyes Gimnáziumban szerzett érettségit 1970-ben. Levelező úton elvégezte a kertészeti és növénytermesztési szakot a mezőgazdasági főiskolán, s ezzel a végzettséggel a nagykállói Agrobotanikai Kutatóintézetben dolgozott.

Munkahelyének átszervezése után Nyíregyházára a vetőmagkutató intézetbe került, majd amikor az megszűnt, munkanélküli lett. Mivel mindig jól rajzolt, ebben látta meg további megélhetésének alapját. Elvégzett egy grafikai stúdiót Budapesten, majd szabadúszóként rajzolgatott. Képei számos lapban – többek között a Kelet-Magyarországban is –megjelentek. Újságírással is foglalkozott, tudósítója volt a megyei lapnak. Az újságban megjelent cikkek jelentették a két önálló kötet alapját.

Bár Nyíregyházán lakik, az állandó bejelentett lakcíme Nagykállóban van. Házánál található az Országos Meteorológiai Intézet körzeti megfigyelő állomása, minden nap jelenti a csapadék, a hőmérséklet, a fényviszonyok, a szélirányok alakulását. Felesége német szakos nyelvtanár, két fiuk van, Róbert és Csaba. A pihenést a természet, a rajzolás jelenti Szabó Csaba számára. Egy minigazdaság és minikertészet büszke ura. Szívesen foglalkozik állatokkal, s mivel nem fordított hátat eredeti végzettségének sem, szívesen kertészkedik, gondozza gyümölcsfáit.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában