2008.11.15. 09:04
Mit együnk a hét végén?
<p>Azon gondolkodik, hogy mi kerüljön az asztalra az éhes család elé, de semmi nem jut eszébe? Ne aggódjon, mi segítünk! Főzzön portálunkkal egyszerűen, finomat!</p>
Karfiolleves
Hozzávalók (4-5 személyre): 50 dkg karfiol, 4 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1-1,5 dl tej, 1 kisebb csokor petrezselyem, bors, só, 1,5 l csontleves (vagy víz)
Elkészítés:
A jól megmosott (kiáztatott) karfiolt bontsuk rózsáira, s a csontlében (ha nincs, akkor sós vízben) főzzük puhára. Közben a zsírral, a liszttel és a finomra vágott petrezselyemmel készítsünk világos rántást, s azt adjuk a leveshez. Öntsünk hozzá a tejet, jól forraljuk össze, s ha még szükséges, sózzuk és borsozzuk. (A levest olykor belefőzött galuskával dúsítva kínáljuk).
Rakott karfiol
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 0,5 kg darált hús, 1 dl rizs, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1 tojásfehérje, 15 dkg reszelt sajt, 1 tojásfehérje, só, bors, vaj vagy olaj
Elkészítése:
A rizst leveskockával ízesített vízben megfőzzük.
A húst forró zsíradékban átforgatjuk, megfűszerezzük.
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára főzzük. Ha megfőtt, kiszedjük a vízből és lecsepegtetjük.
Egy kivajazott tepsibe belerakunk egy sor karfiolt, amire egy réteg rizs, majd erre egy réteg hús kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak, de úgy, hogy a tetejére karfiol kerüljön.
A tojásfehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a tejfölt, és ráöntjük a karfiol tetejére. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó cikkek: