Helyi közélet

2008.12.20. 17:50

Biztonságban pedálozhatnak kicsik és nagyok Nagykállóban

<p>Nagykálló - A Birketanyán élők biztonságosan közelíthetik meg a várost, s remélhetőleg a városlakók is gyakrabban pattannak majd kerékpárra, hogy bejárják a környéket. <dia width="960" height="800" alt="Biztonságban pedálozhatnak kicsik és nagyok Nagykállóban 2008.12.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Biztons_gban_ped_lozhatnak_kicsik__s_nagyok/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Biztonságban pedálozhatnak kicsik és nagyok Nagykállóban 2008.12.20." /></a></dia></p>

A kerékpárosok ünnepelhettek szombaton Nagykállóban, illetve Kállósemjénben. Két külön beruházásban ugyanis kerékpárút épült Nagykálló és Birketanya között, illetve Nagykálló és Kállósemjén között, s biciklisek biztonságos közlekedését szolgáló két új utat december 20-án avatták fel egy-egy ünnepség keretében. A helyszíni rendezvények előtt konferenciát rendeztek a nagykállói polgármesteri hivatal tanácskozótermében dr. Veres János pénzügyminiszter, Demendi László országgyűlési képviselő, valamint a térségi települések polgármestereinek részvételével.

Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere köszöntőjében történelmi jelentőségűnek nevezte a kerékpárutak elkészülését, amelyek egy hosszú folyamat kezdetét jelentik egyben, hiszen a Dél-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás több helyen is szeretné a kerékpárutakat kiépíteni. A távlati fejlesztéseket dr. Török László jegyző ismertette a konferencia résztvevőivel. A tervek szerint kerékpárúton is meg lehet majd közelíteni például Szakolyt, Bökönyt, Geszterédet, s valóság lehet nem is olyan sokára a Nyíregyháza-Nagykálló-Nyírbátor vonalon kiépítendő kerékpárút is, amely már a tervezési szakaszban van. Veres János pénzügyminiszter arról szólt, hogy az M3-as közelsége miatt megnőtt a Nagykálló-Kállósemjén közötti úton a forgalom, s a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében már nagyon kellett az a különút.

Elmondta azt is, hogy a kerékpárút mellett vezető közút is megújul hamarosan, a beruházásra megvannak az uniós és a hazai források. Végül kiemelte a kistérség polgármestereinek egyöntetű álláspontját, világos koncepcióját: minél több helyen kell kerékpárút, mert segíti a helybeliek biztonságos közlekedését, hozzájárul a turisztika fejlődéséhez, s részese lehet az egészséges életmódnak is. Demendi László országgyűlési képviselő a fejlesztési tervek között megemlítete még a Biri-Nagykálló közötti út felújítását, s Nagykálló városrehabilitációs programját. Annak a reményének adott hangot, hogy az infrastruktúrák fejlesztése után jön majd a gazdasági fejlődés is.

A konferencia után Birketanyán átadták a települést a várossal összekötő kerákpárutat. Juhász Zoltán polgármester arról szólt beszédében, hogy a Birketanyán élők biztonságosan közelíthetik meg a várost, s remélhetőleg a városlakók is gyakrabban pattannak majd kerékpárra, hogy bejárják a környéket. Azt is elmondta, hogy ahol az ünnepség van, az a terület az M3-as autópályának is az útvonala, az utak találkozását felüljáróval oldják majd meg. A pénzügyi tárca vezetője és a térség országgyűlési képviselője is mondott köszöntő beszédet, majd felavattaák a kerékpárutat, amelyet a biciklisek azonnal birtokba is vettek.

A másik ünnepség helyszínére, Kállósemjén határába kerékpárral érkeztek a vendégek a kállósemjéni iskola diákjainak kíséretében. Nagy Béla, Kállósemjén polgármestere köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, nagy esemény ez a település életében, a szennyvízcsatorna átadása óta ez az egyik legfontosabb beruházás. Nagykállóba sokan járnak dolgozni, ügyeiket intézni, s ezért fontos, hogy biztonságban közlekedhessenek. Ha már egy életet ezáltal megmentünk, már megérte megvalósítani ezt a régi álmot – fogalmazott Kállósemjén vezetője, s hozzátette. Nemcsak Kállósemjén gazdgodott ezzel az úttal, hanem mindezok, akik kerékpárra pattannak, s úgy érkeznek el a településre, hogy megismehessék természeti és történelmi értékeit. Az esemény fontosságát méltatta még Veres János, Demendi László, Juhász Zoltán, majd felavatták a kerékpárutat.

Adatok

Nagykálló és Birketanya közötti kerékpárút építését a városi önkormányzat kezdeményezte. Nagykálló önkormányzata közel 30 millió forint pályázati támogatásból, illetve saját forrásból építette meg az 1,3 km hosszú bicikliutat. Napkor irányába, a Birketanyára vezető út mentén megépülő 1,3 km hosszú szilárd burkolatú, a megfelelő töltéssel ellátott kerékpárút építésének összköltsége 32 millió 940 ezer Ft, amelyből az önkormányzata – a saját forrás biztosítása mellett – az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program által társfinanszírozott pályázaton 29 millió 646 ezer forintot nyert.

A „Bike – Biztonságban kétkeréken munkahelyek megközelítése NagykállóbanNagykállóKállósemjén hivatásforgalmú kerékpárút építése” című pályázat 90 millió 835 ezer 80 forintból valósult meg, amelyből 81 millió 751 ezer 572 forintot az Új Magyarország Fejlesztési terv Észak-alföldi Operatív Program keretén belül nyerte a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás. Ezt a két település összesen 9 millió 83 ezer 508 forinttal egészítette ki. Ebből az összegből egy 3321méter hosszú és 2,6 m széles szakasz épült meg a két település között.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik