Helyi közélet

2008.12.03. 12:24

Normantas ismét Keletre készül

<p>Nyíregyháza - Új fotóalbumát a novemberben megkoronázott butáni királynak ajánlotta.</p>

A litván-magyar fotóművész, Normantas Paulius ötven nappal ezelőtt járt szerkesztőségünkben – akkor érkezett haza a Himalájából, és másnap már szülőhazájába, Litvániába utazott, hogy kevesebb mint két hónap alatt elkészítse Vilniuszban új, tizedik fotóalbumát.

Nyíregyházára visszatérve, tegnap már büszkén hozta magával a könyvet, amely sokak szerint eddigi legjobb albuma. Ahogy a szakma egyik legnagyobbja, Korniss Péter mondta neki: „Normantas, veled nem lehet versenyezni."

A litván és angol nyelven megjelent kiadvány 108 képből áll – ez ugyanis a buddhisták mágikus száma. Paulius ezúttal engedményt tett a kiadónak: nem ragaszkodott a szerinte továbbra is nagyobb művészi értékű fekete-fehér fotókhoz, hanem többségében színes felvételeket készített.

– Az új trend, amit a színes magazinok, többek között a National Geographic sugall, hozzászoktatta az embereket a színes portré- és természetfotókhoz, ezért el kell fogadnunk, hogy egy fotóalbumot így lehet eladni – mondja. – Azért én ezután is többre tartom a fekete-fehér képeket. A könyv az éppen száz éves Butáni Királyság életét örökíti meg. November közepén koronázták meg az ország ötödik uralkodóját, én azzal tisztelegtem előtte, hogy ezen a napon mutattuk be a könyvemet a vilniuszi városházán. Az albumból tiszteletpéldányt is küldtem az új királynak.

A kolostorok világa

Normantas három alkalommal járt az ázsiai országban, több mint 7000 fotót készített, ezek közül válogatta ki a könyvben megjelent 108 képet. A fotókon elsősorban a buddhista kolostorok, a szerzetesek életét mutatja be, de megjelenik a táj és a hétköznapok világa is. A kétnyelvű album a viliuszi művészeti akadémia kiadásában látott napvilágot. Érdekesség, hogy a Litvániában megjelent könyv előszavát magyar művészettörténész, Faludy Ildikó írta.

Normantas Paulius így beszél további terveiről:
– A telet már Keleten szeretném tölteni, és valamikor májusban fogok hazatérni Nyíregyházára. December 12-én 16 órakor még bemutatjuk a könyvemet a megyei könyvtárban, majd 15-én Budapesten, a Mai Manó Galériában, aztán elindulok Keletre. Közben tárgyalok a könyv magyar-angol változatának megjelenéséről. A világ 17 buddhista országából tizennégyet már feldolgoztam, hátra van még Japán, Dél-Korea és Taiwan. Remélem, a következő években eljutok mindenhová.

- Zajácz D. Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában