Helyi közélet

2008.12.11. 17:01

Írmagja sem marad a mérgező májasoknak?

<p>Nyíregyháza - A fogyasztó az éllati eredetű készítményeken az "ovál" számot keresse, s ha azon a mező felső ívében "IR"-t talál, dönthet: megveszi avagy nem.</p>

– A megyei élelmiszer-biztonsági hatóság egyelőre nem kapott értesítést dioxinos ír sertéshús, illetve termékek – konkrétan a szerdán nyilvánosságra került dioxinos sertésmájból a Kaiser-Food Kft. által gyártott, 57 tonna mennyiségben forgalomba is került készítményeknek – szabolcsi megjelenéséről.

Ugyanakkor elsődlegesen a gyártó dolga értesíteni a hatóságot, ha szállított neki a botrányban érintett cégek közül valamelyik, s az ő kötelessége visszahívni kész termékeit az üzletekből – tudtuk meg dr. Kovács Ferenctől a megyei élelmiszerbiztonsági hatóság vezetőjétől.

A szakembert érdeklődésünkre elmondta: ha megkapják a magyar gyártó diszpozíciós listáját, akkor derül ki, megyénkben mely boltokba került a valószínűleg mérget tartamazó májas húskészítményekből, s akkor tud majd a hatóság is eljárni.

Kérdésünkre hogy a fogyasztó hol keresse a kézbe vett árun annak származási helyét, jelen esetben Írországot, Kovács Ferenc elmondta: minden állati eredetű terméken kell lenni egy „ovál„ számnak.

Az ovális mező felső ívében található a származási ország nevének rövidítése. Írországé: IR. Az ovális mező közepén van az üzem nyilvántartási száma, alján pedig az EU (lehet EK, EGK, EEC, CEE is) rövidítése azt tanúsítva, hogy az Európai Unió normáit betartva termelték.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában