Helyi közélet

2009.01.11. 19:13

Egyre többen és egyre többet isznak

<p>Nyíregyháza - Válság, megszorítások sokasága, tömeges elbocsátások, pénzügyi nehézségek. Tornyosulnak a problémák a magyar társadalom feje fölött, nem csoda, hogy sokan depresszióba vagy valamilyen szenvedélybetegségbe esnek...</p>

Egyre többen és egyre többet isznak, az alkoholizmus embereket és családokat tesz tönkre, nem beszélve a drámai társadalmi következményekről – meséli Drahos Ferenc, a nyíregyházi Add a kezed! klub és a Szenvedélybetegekért egyesület megyei vezetője.

A Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház támogatásával működtetett Add a kezed! klubközösség olyan tagokkal büszkélkedhet, akik már 10-15 éve letették a poharat, de szép számmal fordulnak ide olyan férfiak és nők is, akik csak nemrégiben léptek az absztinencia útjára. Mindannyiukban közös, hogy nem szeretnének visszaesni a szenvedélybetegség csapdájába, mert tudják: ezzel nem enyhítenék, sokkal inkább megtöbbszöröznék a rájuk nehezedő mindennapi problémákat.

Drahos Ferenc szerint ha valaki igazán gyógyulni szeretne alkohol-, drog- vagy játékszenvedélyéből, félretesz mindent gátlást, szégyenérzetet, és a javulás útjára lép. A szenvedélybeteg családtagjainak is szemléletváltásra van szükségük, fontos, hogy segítsék a lejtőn visszakapaszkodó rehabilitációját! – A válsághelyzetekben nem segít, ha bódító szerekhez nyúlunk. Ha kitisztult a tudatunk, a problémák ugyanúgy várnak majd ránk.

 A nagykállói szakkórház képzett, segítőkész szakorvosai mellett e civil szerveződés, az Add a kezed klub és a Szenvedélybetegekért klub további hatékony segítséget adhat a drog és alkohol nélküli élet mellett döntőknek. Az országos alkoholizmus ellenes mozgalom február 15-én Békéscsabán ünnepli 50. évfordulóját, a jubileumi rendezvényen közel félszázan képviselik majd megyénket! Nemrégiben az Oltalom Alapítvány felkért, hogy tartsak előadást az alkoholproblémákkal küzdő fedél nélkül élőknek.

Mindez egy értékmentő munka, egy misszió, melynek célja az egyéni sorsok és családok megmentése – taglalta a klubvezető.

Klubtalálkozók

Szenvedélybetegekért klub: keddenként 17 órától (Nyíregyháza, Városmajor u. 5., Városmajori Közösségi Ház)
Add a kezed klub: csütörtökönként 17 órától (Nyíregyháza, Drogambulancia épülete, Árpád u. 41)

 

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában