Helyi közélet

2009.03.08. 13:12

Mit együnk hétvégén?

<p>Nincs &#246;tlete, mi legyen a vas&#225;rnapi<br /> eb&#233;d? Seg&#237;t&#252;nk! &#205;me<br /> n&#233;h&#225;ny tipp a SZON-on!</p>

Majonézes

padlizsán
Hozzávalók: 1 kg

padlizsán 2 tojás 2 dl olaj 1 kis fej

hagyma só ecet vagy citromlé

ízlés szerint.

Elkészítés: A

padlizsánokat megsütjük,

lehúzzuk az égett héjat

róluk és egy fa késsel teljesen

összezúzzuk. A két tojasból

és olajból majonézt kavarunk

és elkeverjük a pépre zúzott

padlizsánnal. Beletesszük az apróra

vágott hagymát, sózzuk

ecetezzük ízlés szerint.

Behűtjük majd kenyér szeletekre kenve

zöldpaprika darabkákkal fogyasztjuk.


Bajor májgombóc
Hozzávalók: 30 dkg

borjú vagy marhamáj 10 dkg szalonna 1 fej

hagyma 20 dkg zsemle vaj 3 tojás 1/4 l tej

só bors szerecsendió majoránna

petrezselyem snidling 1 e. kanál liszt.

Elkészítés: A

megtisztított és elkapart májhoz

keverjük az apró kockákra

vágott szalonnát és a finomra

vágott, vajon üvegesre dinsztelt

hagymát. A kis kockákra vágott

zsemlét vajon aranysárgára

pirítjuk. A tojásokat felverjük,

majd a tejjel elkeverjük, és a

zsemlére öntjük. Mikor már a

tejet jól beszívta, hozzáadjuk a

fűszereket, a májat, és

végül a lisztet. Jól

összedolgozzuk a masszát. Nedves

kézzel gombócokat formálunk,

lobogó marhahúslevesben kb. 15 perc alatt

kifőzzük.


Szójás

burgonyakása

Elõzõleg készítsünk

egy adag 1 dl olajon pirított

Húspótló

szójamasszát az I. fejezetben

leírt módon. Utána

fõzzünk meg 1 kg lisztes burgonyát,

és meghámozva, még melegen

törjük át. Mielõtt

kihûlne, adjunk hozzá 6 dg vajat, 1

mokkáskanál sót, valamint a

szójamasszát, és villával

jól dolgozzuk össze. Felmelegítve,

pirított hagymával tálaljuk. Az

ínyencek a fõzõvízbe 1 dl

tejet öntenek, mert ettõl

rendkívül finom lesz a fõtt krumpli.

A pikáns ízek kedvelõi negyed

mokkáskanál rozmaringot is adhatnak az

áttört burgonyához. Ugyanígy

készül a Burgonyapürének

nevezett köret, de szója

nélkül. Ennél a kész

kását ízlés szerint min. 2

dl forró tejjel hígítsuk.

Végül fakanállal keverjük

habosra. Feltétlenül kézzel

dolgozzuk össze, mert a géppel turmixolt

burgonyapüré nyúlós, ragacsos

lesz.

A fenti módon ízletes kását

készíthetünk 40 dg puhára

fõzött és

húsdarálón áthajtott

szárazbabból is. Ha a massza túl

kemény lenne, keverjünk hozzá egy

kis tejet, és forraljuk fel. A

Babkását negyed mokkáskanál

bazsalikommal tehetjük pikánsabbá,

amelyet a bab fõzõvizébe kell

szórni. Hûtõszekrényben

tároljuk. Más, kiadósabb

feltéttel tálalva 80 dg burgonya, illetve

30 dg szárazbab is elegendõ.

Használat után a

burgonyatörõt azonnal mossuk el, vagy

tegyük áztatóvízbe, mert ha a

krumpli rászárad, rendkívül

nehezen távolítható el

róla.


Töltött csuka
Hozzávalók: 2

db egész csuka, 3 dkg só, 5 dl tej, 4 db

zsemle, 0,5 dkg törött bors, 1 csomó

petrezselyemzöld, 5 db tojás, 15 dkg vaj,

30 dkg gomba, 3 dl fehérbor, 5 adag

céklás torma, 3 db citrom, 10 adag vajas

burgonya.

Elkészítése: A

kábított és pikkelyeitől

megtisztított csuka szemeit,

kopoltyúlemezeit kiszedjük, majd a

csukát gondosan lemossuk és

szárazra töröljük. Ezután

a csukát felbontjuk, de nem a szokásos

módon. A csuka hátát a gerinccsont

mentén óvatosan felbontjuk a

hasüregig. Kiemeljük a gerinccsontot, majd a

belsőségeket. A hasüreget

ezután figyelmesen kimossuk, hogy teljesen

tiszta legyen, majd jó szárazra

töröljük. A csuka húsának

egy részét belülről

lefejtjük, ügyelve arra, hogy a csuka

oldalát, a bőrét ne

sértsük meg. Ezután a csukát

belülről besózzuk, és

betöltésig állni hagyjuk.

Elkészítjük a

tölteléket: a zsemléket

tejben beáztatjuk, majd ha alaposan

megduzzadtak, akkor kinyomkodjuk. A lefejtett csuka

húsát, a beáztatott, kinyomkodott

zsemlével együtt ledaráljuk. Az

apró, kockákra vágott

gombát a vaj mennyiségének

felében lepirítjuk.

Ízesítjük sóval,

fűszerezzük törött borssal, majd

végül hozzáadjuk a finomra

vágott petrezselyemzöldet. A

ledarált csuka húsához és

az áztatott zsemléhez

hozzákeverjük a lepirított

gombát, továbbá az egész

tojásokat. A tölteléket

betöltjük az előkészített

csukába, nem túl szorosan, majd

óvatosan összevarrjuk. Az

összevarrásnál ügyelni kell

arra, hogy a cérnát ne húzzuk meg

túl erősen, mert elvágja a csuka

bőrét, és a töltelék a

keletkezett nyíláson a

párolás alkalmával kifolyhat. A

betöltött csukákat kivajazott, magas

peremű edénybe helyezzük.

Ráöntjük a fehérbort, majd

vajazott zsírpapírral lefedjük,

és a sütőben lassan készre

pároljuk. Párolás közben

gyakran meglocsoljuk saját levével.

Így sokkal jobb ízű lesz. A

felülete puhább lesz, tehát

könnyebben lehet majd szeletelni, a

tálalás alkalmával. A

készre párolt csukát

tálalás előtt lefedve

pihentetjük, majd óvatosan kihúzzuk

belőle a cérnát. A csukát

vékony pengéjű, éles

késsel szeleteljük fel kb. 1 cm vastag

szeletekre, a csuka hosszanti irányára

merőlegesen vagy kissé

rézsútosan. A szeleteket a fejhez

kissé ferdén támasztva

tálaljuk, enyhén széthúzva,

hogy a töltelék vágási

felülete a hússal együtt

érvényesüljön. A

kitálalt csukát a vajjal átforralt

párolólevével gazdagon

meglocsoljuk. Citromgerezdekkel

díszítjük. Külön vajas

burgonyát és jól

lehűtött

mártásoscsészében

céklás tormát adunk hozzá.


Sündisznó
Hozzávalók: 7

tojásból sütött vizes

piskóta 15-18 dkg dióbél 4 dl tej 40

dkg cukor 1 cs. mazsola 1 vaniliás pudingpor 1,5

fiola rumaroma 13 dkg teavaj.

Elkészítés: A

piskótát 4x4 cm-es kockákra

vágjuk, meglocsoljuk 1 egész

rumaromával. Rászórunk kb. 6-8 dkg

durvára vágott dióbelet és a

mazsolát. 4 dl tejjel 15 dkg cukorral a

vaniliás pudingporból sűrű

krémet főzünk, még forrón

belekeverjük a vajat és a maradék

rumaromát. A krémet még melegen

ráöntjük a piskótakockákra

és alaposan összekeverjük, majd kb. 15

percig állni hagyjuk. A tésztát egy

ovális tálra halmozzuk, sün

formára igazgatjuk. A tetejét

megtuzdeljük a negyed diógerezdekkel. A

maradék cukrot egy evőkanál

citromlével világos karamellé

olvasztjuk és evőkanállal a süti

tetejére csorgatjuk. Ha kibírjuk, hagyjuk

állni 2 napig, mert ennyi idő alatt a karamell

beszívódik és nem egy kemény

kéreg lesz a sütin.


Még több ötlet arecept.huoldalunkon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában