Helyi közélet

2009.05.12. 16:43

Új fajták és lehetőségek a Nyírségi növénytermesztésben

<p>Kisv&#225;rda - Az &#250;j magyar<br /> nemes&#237;t&#233;s&#369; (nemes&#237;t&#337; Dr.<br /> Kruppa J&#243;zsef, a Kruppa&#8211;Mag Kutat&#243;,<br /> Vet&#337;magtermeszt&#337; &#233;s Kereskedelmi Kft.<br /> Kisv&#225;rda.) Hungaro &#233;tkez&#233;si<br /> tritik&#225;l&#233; fajta az els&#337; olyan<br /> tritik&#225;l&#233;, amelynek lisztje<br /> &#246;nmag&#225;ban is &#8211;magas<br /> sik&#233;rtartalm&#225;nak<br /> k&#246;sz&#246;nhet&#337;en&#8211; alkalmas keny&#233;r<br /> &#233;s m&#225;s<br /> p&#233;k&#225;ruf&#233;les&#233;gek<br /> el&#337;&#225;ll&#237;t&#225;s&#225;ra.</p>

Május 13–án, szerda

délelőtt Kisvárdán, a

Vár–étterem lesz a

helyszíne az Első Európai KKV

Hét keretében

megvalósuló

„Minőségi termékek

és

termék–előállítás

az Európai Unió piaci

elvárásai szerint”

címmel szervezett szakmai tréning

programsorozatnak. A Primon

Vállalkozásélénkítő

Alapítvány a társszervekkel

közösen rendezi meg az „Új

fajták és lehetőségek a

nyírségi

növénytermesztésben,

innovatív technológiai

megoldások” című, szakmai

konferenciáját és gyakorlati

bemutatóját.

A megnyitót (Kovács István

ügyvezető igazgató, PRIMON

Alapítvány) és a

köszöntőt (Tóth Gyula

ügyvezető igazgató, TERRA DEI

Alapítvány) követően kilenc

előadás foglalkozik a címekben

foglaltakon kívül, az aktuális

növényvédelemmel, valamint a

tápanyag ellátással, az

utánpótlással, valamint az

aktuális növényvédelem

mindennapjaival. A délutáni programban

gyakorlati bemutató lesz, –ahol a

résztvevők

tritikáléból

készült pékárukat is

megkóstolhatják

egybekötött

céglátogatással, valamint az

étkezési tritikálé

és a burgonya fajta–, valamint

gyomirtási kísérleti

bemutatóval. A gyakorlati bemutatót

Dr. Kruppa József tb. Egyetemi docens,

címzetes főiskolai tanár tartja.

– Az új Hungaro

tritikálé fajta lehetővé

teszi teljesen új élelmiszeripari

termékek (jó minőségű

tritikálé kenyér, egyéb

péksütemények, kekszek)

előállítását, amely a

Ryefood új rozs fajtával

együtt elősegíti a

táplálkozás élettani

szempontból fontos félbarna, barna

kenyerek elterjedését és

ökológiai gazdálkodásban

történő kenyérgabona

előállítását –

mondta Dr. Kruppa József, az

országosan elismert fajták

növénynemesítője.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik