2009.08.02. 08:14
Mi legyen a vasárnapi ebéd? És a desszert?
<p>Próbálja ki menüajánlatunkat,<br /> és lepje meg családját egy<br /> különleges vasárnapi ebéddel!</p>
Töltött tyúkleves
Hozzávalók: 1 db 2 kg-os
tyúk, só, őrölt fekete
bors, 4 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 csapott
kiskanál majoránna, 1 csokor
petrezselyem, 1 csirkemáj ledarálva vagy
kaparva, 4-5 sárgarépa, 3-4
petrezselyemgyökér, kis darab zeller, 1/2
karalábé, 1 cikk kelkáposzta, 1
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1
kiskanál egész fekete bors, 1
kiskanál csipős paprikakrém
Elkészítése: A
tyúkot megmossuk,
leszárítgatjuk. Ujjunkkal a hasa
felől, a mellénél a bőre
és a hús közé nyúlunk,
és mindenhol fellazítjuk. Itt lesz a
helye a tölteléknek.
Kívül, belül megsózzuk,
megborsozzuk a hasüregét őrölt
borssal is behintjük. A zsemléket hideg
vízbe áztatjuk, majd alaposan
kifacsarjuk. Ezután a tojásokkal, az
elkapart májjal, a csapott kanál
sóval, a mokkáskanál
őrölt borssal, a majoránnával
és a felaprított petrezselyemmel
ízesítjük. Ezt a masszát a
tyúk bőre alá
töltjük. Az így
előkészített tyúkot
egy akkora fazékba tesszük, hogy a
levesben majd teljesen elmerülhessen.
Annyi vizet öntünk rá, hogy
duplán ellepje.
A szárnyast fakanállal kissé
megmozgatjuk, hogy alá is folyjon a
vízből, különben leég. A
zöldségeket megtisztítjuk,
földaraboljuk, a húshoz adjuk. A
hagymát alaposan megmosva,
héjától a fokhagymát
tisztítva adjuk hozzá. Nagy
lángon, a fazekat néha megrázva, a
levest felforraljuk. Ekkor kis lángra
állítjuk, esetlegesen keletkező
habját leszedjük, majd megsózzuk, az
egész borssal, paprikakrémmel
ízesítjük. Kis lángon,
félig lefödve puhára
főzzük. Tálaláskor a levest a
zöldségekkel adjuk asztalra, míg a
főtt töltött tyúkot
petrezselymes krumplival és
savanyúsággal kínáljuk.
Gombás rakott máj
Hozzávalók: 50 dkg
sertésmáj.
4 evőkanál olaj, 20 dkg
póréhagyma, 30 dkg gomba, 2
evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 dkg vaj, 5 dkg
reszelt sajt, majoranna, só, bors,
szerecsendió
Elkészítése: A
májat ujjnyi vastag csíkokra
vágjuk és 3 evőkanál
olajon, kevés majorannával
ízesítve, állandó
kevergetés mellett
átsütjük. Egy másik
edényben 1 evőkanál olajon
megpirítjuk a karikára vágott
póréhagymát, majd
hozzáadjuk a felszeletelt gombát.
Sóval és borssal
ízesítjük, és addig
pároljuk, amíg a saját
elvét el nem főtte.
Egy kivajazott tűzálló tálba
először egy réteg
májat teszünk, majd a
hagymás gomba következik,
és így folytatjuk, amíg a
hozzávalók tartanak. Fontos, hogy a
tetejére máj kerüljön. Ezt
forró sütőben
átsütjük, és amikor
már majdnem kész, a tetejére
öntjük az alábbiakban leírt
mártást. Ezután még
visszatoljuk a sütőbe, és a
mártást megpirítjuk. Aki szereti,
szórhat a tetejére reszelt sajtot is.
A mártás
A lisztet simára keverjük a hideg tejjel.
Kevés sóval és egy csipetnyi
szerecsendióval ízesítjük,
majd beledobjuk a vajat is. A tűzön
kevergetve addig forraljuk, míg
mártás sűrűségű nem
lesz.
Két emelet boldogság
Hozzávalók: 50 dkg
liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2
tojás, 4 evőkanál méz, 1
csomag sütőpor, kevés tej, pici
gyömbér, a krémhez 7 dl tej, 2
csomag vaníliás pudingpor, 2
evőkanál liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg
cukor, a töltelékhez 2 csomag zselés
cukor, 0,5 dl rum, 2 evőkanál kakaó,
0,5 doboz babapiskóta, 1 tábla
étcsokoládé
Elkészítése: A
hozzávalókból
tésztát gyúrunk, majd 3 lapot
sütünk belőle. A tejet a liszttel
összefőzzük, kikeverjük a
margarinnal és a cukorral, majd 2 egyenlő
részre osztjuk. Az egyik felébe
zselés cukrot aprítunk és rumot
adunk hozzá. A másik felébe
kakaót keverünk. Az alsó lapot
megkenjük a kakaós krém
felével, rárakjuk a rumba áztatott
babapiskótát erre a kakaós
krém kerül. Rárakjuk a
második lapot, rá a zselés cukros
krémet és befedjük a harmadik
lappal. Tetejére csokimáz kerül.
nélkül
lecsóváltozat
pogácsa