Helyi közélet

2009.08.02. 08:14

Mi legyen a vasárnapi ebéd? És a desszert?

<p>Pr&#243;b&#225;lja ki men&#252;aj&#225;nlatunkat,<br /> &#233;s lepje meg csal&#225;dj&#225;t egy<br /> k&#252;l&#246;nleges vas&#225;rnapi eb&#233;ddel!</p>

Töltött tyúkleves

Hozzávalók: 1 db 2 kg-os

tyúk, só, őrölt fekete

bors, 4 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 csapott

kiskanál majoránna, 1 csokor

petrezselyem, 1 csirkemáj ledarálva vagy

kaparva, 4-5 sárgarépa, 3-4

petrezselyemgyökér, kis darab zeller, 1/2

karalábé, 1 cikk kelkáposzta, 1

vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1

kiskanál egész fekete bors, 1

kiskanál csipős paprikakrém

Elkészítése: A

tyúkot megmossuk,

leszárítgatjuk. Ujjunkkal a hasa

felől, a mellénél a bőre

és a hús közé nyúlunk,

és mindenhol fellazítjuk. Itt lesz a

helye a tölteléknek.

Kívül, belül megsózzuk,

megborsozzuk a hasüregét őrölt

borssal is behintjük. A zsemléket hideg

vízbe áztatjuk, majd alaposan

kifacsarjuk. Ezután a tojásokkal, az

elkapart májjal, a csapott kanál

sóval, a mokkáskanál

őrölt borssal, a majoránnával

és a felaprított petrezselyemmel

ízesítjük. Ezt a masszát a

tyúk bőre alá

töltjük. Az így

előkészített tyúkot

egy akkora fazékba tesszük, hogy a

levesben majd teljesen elmerülhessen.

Annyi vizet öntünk rá, hogy

duplán ellepje.

A szárnyast fakanállal kissé

megmozgatjuk, hogy alá is folyjon a

vízből, különben leég. A

zöldségeket megtisztítjuk,

földaraboljuk, a húshoz adjuk. A

hagymát alaposan megmosva,

héjától a fokhagymát

tisztítva adjuk hozzá. Nagy

lángon, a fazekat néha megrázva, a

levest felforraljuk. Ekkor kis lángra

állítjuk, esetlegesen keletkező

habját leszedjük, majd megsózzuk, az

egész borssal, paprikakrémmel

ízesítjük. Kis lángon,

félig lefödve puhára

főzzük. Tálaláskor a levest a

zöldségekkel adjuk asztalra, míg a

főtt töltött tyúkot

petrezselymes krumplival és

savanyúsággal kínáljuk.

Gombás rakott máj

Hozzávalók: 50 dkg

sertésmáj.

4 evőkanál olaj, 20 dkg

póréhagyma, 30 dkg gomba, 2

evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 dkg vaj, 5 dkg

reszelt sajt, majoranna, só, bors,

szerecsendió

Elkészítése: A

májat ujjnyi vastag csíkokra

vágjuk és 3 evőkanál

olajon, kevés majorannával

ízesítve, állandó

kevergetés mellett

átsütjük.  Egy másik

edényben 1 evőkanál olajon

megpirítjuk a karikára vágott

póréhagymát, majd

hozzáadjuk a felszeletelt gombát.

Sóval és borssal

ízesítjük, és addig

pároljuk, amíg a saját

elvét el nem főtte.

Egy kivajazott tűzálló tálba

először egy réteg

májat teszünk, majd a

hagymás gomba következik,

és így folytatjuk, amíg a

hozzávalók tartanak. Fontos, hogy a

tetejére máj kerüljön. Ezt

forró sütőben

átsütjük, és amikor

már majdnem kész, a tetejére

öntjük az alábbiakban leírt

mártást. Ezután még

visszatoljuk a sütőbe, és a

mártást megpirítjuk. Aki szereti,

szórhat a tetejére reszelt sajtot is.

A mártás

A lisztet simára keverjük a hideg tejjel.

Kevés sóval és egy csipetnyi

szerecsendióval ízesítjük,

majd beledobjuk a vajat is. A tűzön

kevergetve addig forraljuk, míg

mártás sűrűségű nem

lesz.

Két emelet boldogság

Hozzávalók: 50 dkg

liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2

tojás, 4 evőkanál méz, 1

csomag sütőpor, kevés tej, pici

gyömbér, a krémhez 7 dl tej, 2

csomag vaníliás pudingpor, 2

evőkanál liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg

cukor, a töltelékhez 2 csomag zselés

cukor, 0,5 dl rum, 2 evőkanál kakaó,

0,5 doboz babapiskóta, 1 tábla

étcsokoládé

Elkészítése: A

hozzávalókból

tésztát gyúrunk, majd 3 lapot

sütünk belőle. A tejet a liszttel

összefőzzük, kikeverjük a

margarinnal és a cukorral, majd 2 egyenlő

részre osztjuk. Az egyik felébe

zselés cukrot aprítunk és rumot

adunk hozzá. A másik felébe

kakaót keverünk. Az alsó lapot

megkenjük a kakaós krém

felével, rárakjuk a rumba áztatott

babapiskótát erre a kakaós

krém kerül. Rárakjuk a

második lapot, rá a zselés cukros

krémet és befedjük a harmadik

lappal. Tetejére csokimáz kerül.

Kapcsolódó cikkek:

lecsóváltozat

  • 5 hipergyors tészta

  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában