Helyi közélet

2010.07.18. 15:13

Anyatej: a szeretet cseppjei

<p>Nincs más olyan módja a csecsemőtáplálásnak, ami ennyire megbízhatóan biztosítaná a gyermek fejlődését.</p>

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben minden év augusztus elsejét az anyatej világnapjává, augusztus első hetét a szoptatás világ hetévé nyilvánította. Világszerte hangsúlyozzák az egészséges életkezdet fontosságát, az anyatej jelentőségét az egészségesség – úgy a fizikai, mint a lelki egészség – kialakításában, és a betegségek megelőzésében.

– Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egy éves korig a táplálék túlnyomórészt anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A gyermek két éves koráig, vagy annál tovább is tarthat a szoptatás időszaka. A szoptatás abbahagyásának idejét a gyermekre bízhatjuk, kivéve, ha az elválasztásnak komoly egészségi indoka van, vagy, ha az anya már tehernek érzi a szoptatást – említette Duljánszki Erika védőnő, szociálpedagógus.

– Szerencsére Magyarországon kezdetben igen sok anya szoptatja újszülöttjét. Ezzel a gyermek a legjobb indítást kapja az életben: nincs más olyan módja a csecsemőtáplálásnak, ami ennyire megbízhatóan biztosítaná a gyermek egészségét és testi, lelki fejlődését. A tápszerekkel ellentétben az anyatej speciális védelmet nyújt a gyermek környezetében megjelenő kórokozókkal szemben, és soha nem vált ki allergiás reakciót. A gyermek fejletlen immunrendszere két éves korig az anyatejben lévő védőanyagok támogatására szorul.

Az anyatejben megtalálható életfontosságú vitaminok és nyomelemek igen jól hasznosulnak a gyermek szervezetében. Kizárólagosan szoptatott csecsemők között szinte soha nem találni vérszegényt, ritkábbak és gyorsabb lefolyásúak a felső-légúti és az emésztőrendszert érintő fertőző betegségek.

A szoptatás hosszú távú előnyökkel is jár: csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az inzulinfüggő cukorbetegség, a fogfejlődési rendellenességek, egyes beszédhibák, és az elhízás kialakulásának esélyét. Az anya számára is előnyös, ha szoptatja gyermekét. A szoptatás kényelmes, egyszerű, nem igényel eszközöket. Az anyatej mindig rendelkezésre áll, megfelelő hőmérsékletű és steril. Azok az anyák, akik tartósan szoptatnak, fokozottabb védelmet élveznek vérszegénység, mellrák, petefészekrák, és csontritkulás ellen. A szoptatás az anyának és a gyermeknek olyan élményt nyújt, amely az üvegből való táplálás során nehezen jöhet létre.

Nyíregyházi rendezvény

Nyíregyházán július 27-én, kedden fél tízkor kezdődik a Szoptatási Világhétre időzített rendezvény a Stadion utca 8/a. szám alatti helyiségben. Szó lesz a szoptatás pszichológiai hatásairól, a várandósság és a szoptatás kapcsolatáról és az anyatej szerepéről is. Gyermekruhát és játékadományt le lehet adni a helyszínen az árvízkárosultaknak.

- KM–LTL -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában