Helyi közélet

2010.07.23. 06:13

Nem lesz lex

<p>Felháborított már az ötlet is, hogy néhányan, kiváltságaik és viszonyaik révén kimaradhatnak a nagy közösbe szánt forintok megfizeséből. <strong>Bednárik Mónika jegyzete</strong></p>

Igen, a lex-Járaiként elhíresült módosító javaslatról beszélek, ami nagy furmányosan úgy mentett volna meg biztosítókat a bank(külön)adótól, hogy csak és kizárólag rájuk vonatkozzon, másnak esélye se maradjon a nem fizetés gondolatára sem.

Az emberi természetből fakadóan mindenki keresi azokat a lehetőségeket, amelyek révén segítővé és segítetté válhat, pontosan azért, mert kötődünk valamiképpen valakihez. Az orvos ezért küldi „jobb” kollégához a barátját, a boltos ezért választ szebb húst a cimborájának, az újságíró ezért ír egy sorral többet a kedvenc egyesületéről, a tanár ezért ad egy jeggyel jobbat az ismerőse kisfiának, a hivatalokban ezért nincs mindenkinek sorban állás. Ez a fajta protekció nem vétek, hanem állapot, aminek alapja – jobb esetben – a kölcsönösség. Akinek van, az él vele, akinek nincs, az meg irigykedik, netán méltatlankodik. Amikor mindezt már pénzben és nagyban játsszák, az a korrupció, visszaélés, bűn, ami ellen szót kell emelni, és meg kell akadályozni.

Ezért örülök annak, hogy a zárószavazás előtt néhány perccel egy módosítás kivette a jogszabályból a kiváltságosokat, így az már minden bankra és biztosítóra vonatkozik. Nem lesz lex-Járai, de a kormány még kétharmaddal a háta mögött is rosszul jöhet ki abból, ha lesz másik lex. A kis protekciókat ugyanis megbocsájtják az emberek, a nagyokat már nem.

- Bednárik Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában