Helyi közélet

2010.07.05. 16:35

Önkormányzati választások: Kevesebb kerület, kevesebb képviselő

<p>Megalakulása után pár nappal az Országgyűlés elfogadta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, mely alapján ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek.</p>

Nagyjából a felére csökkent a megszerezhető mandátumok száma: száz lakosig kettő, ezer lakosig négy, ötezer lakosig hat, tízezer lakosig nyolc képviselő alkotja a testületeket. Változik a testület nagysága tízezernél több lakosú településeken és a fővárosi kerületekben is: 25 ezer lakosig nyolc egyéni választókerületi és három kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig tíz egyéni választókerületi és négy kompenzációs listás mandátum, 75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum, százezer lakosig pedig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum lesz kiosztható, minden további 10 ezer lakos után pedig eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után ugyancsak eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma.

Képviselőből és  választókerületekből is kevesebb lesz

A városokban nemcsak képviselőből, de választókerületekből is kevesebb lesz, az új rendszer kialakítására július 14-ig ad időt a szabályozás. Nyíregyházán eddig húsz választókerületben járulhattak az urnákhoz a szavazásra jogosultak, az őszi önkormányzati választáson ez a szám tizenötre csökken. Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző lapunknak elmondta: szerdán hoz határozatot arról, hol jelöljék ki az egyes választókerületek határait. Ezzel szemben két napig lehet kifogást emelni aránytalanság címén, ilyen esetben a megyei választási bizottság elnöke, azaz a megyei főjegyző dönt. A megyeszékhelyen a polgármester mellett jelenleg 34 képviselő alkotja a testületet: huszan egyéni, 14-en pedig listás mandátumot szerezve kerültek a közgyűlésbe, ahol a választások után 15-en jutnak egyéni mandátumhoz, 6-an pedig kompenzációs listáról kerülhetnek be a – polgármesterrel együtt – 22 tagú közgyűlésbe.

Mátészalkán korábban tíz választókerület működött, az őszi önkormányzati választásokon már csak nyolc fog. A város jegyzője, dr. Takács Csaba lapunknak elmondta, a választásra jogosultakat úgy kell nyolcfelé elosztani, hogy ne alakuljanak ki aránytalanságok. – Nem lesz egyszerű feladat, hiszen a teljes rendszert újra kell gondolni – mondta a jegyző, akitől megtudtuk: a jelenleg még 16 fős testületben a választást követően 11 képviselő kaphat helyet, közülük nyolcan egyéni, hárman pedig kompenzációs mandátummal kerülhetnek be a közgyűlésbe.

Kisvárdán hasonló a helyzet: a tíz választókerületből nyolc marad, s ugyancsak 11 tagú lesz a testület. Jelenleg 18-an alkotják a közgyűlést, az őszi választáson nyolcan szerezhetnek egyéni mandátumot, hárman pedig listáról juthatnak be a városi testületbe.

Megszerezhető mandátumok száma

10 ezer vagy ennél kevesebb lakosú település (lakosságszám, megszerezhető mandátum)

  • 100-ig 2
  • 1000-ig 4
  • 5000-ig 6
  • 10 000-ig 8

10 ezernél több lakosú települések, fővárosi kerületek (lakosságszám, egyéni mandátum és kompenzációs mandátum)

  • 25 ezerig: 8+3
  • 50 ezerig: 10+4
  • 75 ezerig: 12+5
  • 100 ezerig: 14+6

Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

26 tagú megyei közgyűlés a választások után

Ezekben a napokban kell a települések jegyzőinek a korábbi egyéni válaszókerületeket a lakosságszám alapján felülvizsgálni és a képviselő helyeket és mandátumszámokat megállapítani. A jegyzők ugyanis a lakosság száma alapján számítják ki, hány egyéni és hány kompenzációs mandátumot szerezhetnek meg a jelöltek az egyes településeken – mondja dr. Fazekas János megyei főjegyző, aki a Területi Választási Bizottság elnöke is. Ez elsősorban a nagyobb városokban, a megyeszékhelyen (itt mindössze 15 egyéni választókerület marad) és a 10 ezer lakos feletti településeken jelent komoly feladatot.

Az új törvényi szabályozás értelmében a jelenlegi 48 tagú megyei közgyűlésenek az őszi választásokat követően 26 tagja lesz, s míg eddig a 10 ezer lakos alatti és a 10 ezer lakos feletti településeken külön listára szavazhattak a választópolgárok, most egységes lesz a lista (a nyíregyháziak továbbra sem voksolhatnak a megyei közgyűlés tagjaira) – tette hozzá a főjegyző, aki arra kérte a jegyzőket, hogy még most a hét elején történjen meg a felülvizsgálat, így július közepére már egyértelmű lesz, hogy a megye 229 településén az önkormányzati képviselő-választásokon hány képviselőt juttathat (egyéni vagy listás) mandátumhoz a lakosság.

Megkérdeztük: Kevesebb képviselővel is hatékonyan működhetnek az önkormányzatok?

Kovács Tamás szerint mindenképpen jó ötlet a létszámcsökkentés. – Ha kevesebb embernek kell egy problémáról, témáról értekezni, talán könnyebben fognak dülőre jutni egy-egy kérdésben. Ahogy mondani szokták: sok bába között elvész a gyerek! – tette hozzá.

– Remélem, beváltja a hozzáfűzött reményeket a létszámcsökkentés, olcsóbb lesz a rendszer működtetése, és felgyorsulnak a döntési folyamatok. Fontos, hogy mindez ne akadályozza megyénk településeinek fejlődését – mondta Jakab Sándor.

– Nem vennék rá mérget, hogy ez a megoldókulcsa a problémáknak, de remélem pozitív változások elé nézünk. Ha lelkesen és lelkiismeretesen dolgoznak a „túlélők”, nemhogy csökkenne, növekedhet is az önkormányzatok munkájának hatékonysága! – válaszolta Szuhánszki-Turcsik Réka.

Türk Gerda szerint kevesebb ember munkája könnyebben összehangolható: – Az így megtakarított pénzt a városok, települések fejlesztésére lehetne fordítani – tette hozzá a fiatal lány. Nagygyőry Anna szerint egy elfogadható mértékű létszámcsökkentés motiváló lehet, de túlzásba esve ellehetetlenítheti a testületek munkáját. – A döntéssel egyetértek. A „sok bába között elvész a gyerek” elv alapján előremutató változásokban reménykedem – felelte Hudák Mónika.

- Száraz Ancsa, Bednárik Mónika, Tarnavölgyi Gergő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában