Helyi közélet

2010.07.27. 06:18

Olajra lépő igazgató

<p>Pokoli mindaz, ami a Mexikói-öbölben történik. <strong>Ladányi Tóth Lajos jegyzete</strong></p>

Pokolian nehéz megemészteni mindazt, ami a Mexikói-öböl környékén történik. Nem csak az ott élőknek ment el az étvágyuk az olajos haltól. Minden idők egyik legborzalmasabb természeti katasztrófája három hónapja folyamatosan szedi az áldozatait a felszín alatt. Mérhetetlen a pusztítás az április 20-i fúrótorony-robbanás óta: becslések szerint 550 millió liter áradt szét az öblözetben.

A zsíros haszon a múlté, a túlélésért hörög az orbitális környezetszennyezésért felelős világcég. A BP vezérigazgatója azóta sem hagyta el a vészesen süllyedő hajót, a tátongó lék ellenére kitart, mi több, azóta egy nagy-britanniai jachtversenyen pihente ki a húzós hónapok fáradalmait. Egyébként a robbanás 11 ember életét oltotta ki azonnal, Louisina és Florida tengerpartja súlyosan szennyeződött, halálos sebek ezreit ejtettek a tenger élővilágában, halászok élete tört derékba. Biológiai lavinát indított el, tengernyi problémát vetett fel az olajömlés. Annyi vízijármű (5600) vesz részt a mentési munkálatokban, a takarításban, amitől több csak a szövetséges erők normandiai partraszállásakor gyűlt össze.

Torokszorító történet. Eközben fontolgatja a lemondását Tony Hayward. Jelen esetben ez a létező legkevesebb, ami elvárható a hordók urától. Három hónapja elegánsabb, emberibb tett lett volna olajra lépnie.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában