Helyi közélet

2010.07.21. 07:13

Panaszos panelfelújítás Nyíregyházán

<p>Egyedül élő nyugdíjasként képtelen vagyok kigazdálkodni azt a pénzt, ami a felújítás során felmerül – panaszolta lapunknak Pócsiné Paul Erzsébet, a Ferenc körút 5–17. alatt lévő társasház egyik lakója.</p>

Körülbelül havi 12 ezer forinttal növelné meg a közös költségemet a panelprogram, és nem csak én vagyok ezen a véleményen, rajtam kívül még vannak a lépcsőházban hasonlóan gondolkodók. Nem beszélve arról, hogy sok, többségében egyedül élő, idős asszony nem is tudja, mit ír alá, mibe egyezik bele – panaszolta többek felháborodását lapunknak Pócsiné Paul Erzsébet, a Ferenc körút 5–17. alatt lévő társasház egyik lakója. Mi történik akkor, ha nem tudjuk fizetni a törlesztést? Kilakoltatnak? – teszi fel a kérdést, s azt mondja, azt javasolták az illetékeseknek, hogy hagyják ki a felújításból az ő tömbjüket, a beruházás megkezdése ellen pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Megszavazták a lakók a programot

Zagyi Sándor, az érintett házsor közös képviselője azt mondja, tavaly novemberben a felújítás során felmerülő, előzetesen kalkulált kiadásokról tartottak lakógyűlést, ahol az érintett 101 lakás több mint hetven százaléka bólintott rá a nyílászárók felújítására, illetve alj- és tetőszigetelésre. – Idén májusban a már a pontos adatok tudatában – a költség egyébként kevesebb lett, mint az előzetesen kalkulált összeg volt – újfent megszavazták a lakók a programot. Hozzáteszem, meggyőző többséggel, nem is a törvényben előírt egyszerű többséggel. Azt megértem, hogy nem mindenkinek egyszerű alkalmazkodni a plusz költségekhez, de ez a kiadás megtérül az új szigetelésnek köszönhetően. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a pályázatunk elbírálása csak augusztusban lesz esedékes – válaszolta a közös képviselő.

Nehéz egy nagyobb lakóközösség döntő többségét meggyőzni

– Nehéz egy nagyobb lakóközösség minden tagját, vagy a döntő többségét meggyőzni arról, hogy a panelprogram miért jó és fontos a ház számára – állítja Gyöngyösi Tamás, közös képviselőként a Sóstói u. 1-3. szám alatti tömb (ő is itt lakik) korszerűsítését fogta össsze. Az esős időjárás miatt az eredeti határidőhöz képest kicsit később, de nyár végére befejeződik a panelfelújítás náluk is. Külön feladatot jelentett a 63 lakó mellett a ház alján lévő orvosi rendelőket is bevonni, mert az állam csak lakások esetében nyújt támogatást. A 2008-ban beadott pályázatukban igyekeztek kihasználni a lakásonként kapható másfél millió forintos keretet, így az ajtók, ablakok cseréjén, és a szigetelésen túl elkészül a lépcsőház és a liftfelújítás is.

A jogszabályok nem adnak nagy mozgásteret

– A több mint 90 millió forintos beruházáshoz 40 millió forint állami támogatást kaptunk, a költségek a lakók között a tulajdoni hányad alapján oszlanak meg, egy kisebb lakás esetén ez 800 ezer forint – magyarázza Gyöngyösi Tamás, s abban a szerencsés helyeztben voltak, hogy mindenki részese szeretett volna lenni a programnak. Hallott már olyan eseteket, amikor egy-egy lakó mert nem akarta, nem fizette a hiteltörlesztését ráeső részét. – Mivel a lakóközösség veszi fel a hitelt, nem egyszerű behajtani a tartozást – ismeri el. A jogszabályok sem adnak nagy mozgásteret, hiszen a földhivatali bejegyzés, vagy az ingatlanra terhelés, még nem jelent valós pénzt a háznak. – Van arra is példa a városban, hogy a tartozás mértéke már meghaladja a lakás árát.

Építésztervezőként és igazságügyi szakértőként is azt mondja: komfortérzetben ad sokat a felújítás, nem mindegy, hogy hallani az utca zaját a lakásban vagy sem, s értéknövelő hatása is van.

A panelprojekt párhuzamosan él a Nyitás-programmal

– A nyíregyházi iparosított lakásokból az elmúlt év végéig 5600 lakást érintett a korszerűsítés. A panelprojekt párhuzamosan él a Nyitás-programmal, mindkettővel az országos élmezőnyben vagyunk. Olyannyira, hogy a távhős lakások egyéni szabályozásának rendszere még csak folyamatban van például Budapesten és Debrecenben, nálunk viszont már száz százalékos a kiépítettsége – közölte Jeszenszki András önkormányzati képviselő. – Az utolsó pályázati kiírás során karácsony előtt egyetlen pályázatot sem utasítottak el, ami sikerként könyvelendő el. Várjuk az újabb kiírást, mert lenne igény a folytatásra. Lakóközösségenként változik, hogy milyen munkára van igény. Két szerkezetazonos társasháznál a műszaki tartalom miatt lehet árkülönbség. Az elmúlt esztendőben 77 társasház nyert a pályázaton. Eddig 5600 panel újult meg, a következő 1-2 évben újabb 3360 panel energiahatékonysága lehet jelentősen kedvezőbb.

Megkérdeztük: Mit szól a Vasvári Pál utcai felújításhoz?

Maximálisan elégedett vagyok a felújítás eredményével - kezdte Szekrényes Istvánné, aki a dicséret mellett megemlített egy apróságot. - Nem hibaként szeretném felróni, de az utómunkálatokra még szükség van.

Férjének, Szekrényes Istvánnak azonban egy-két dolog még ismeretlen. - Feleslegesnek érzem az új gázelszívó-készüléket. Megvásároltuk mi is, bár egyelőre nem tudom, miért volt rossz a régi.

- Nagyon örülök a felújításnak, mert egy új külsőt kölcsönöz a házunknak. Az új szín kívül-belül nagyon tetszik. - mondta Molnár Krisztina.

Droppa József szerint hamar kész lettek a munkával. - Meg vagyok elégedve, a munkások korrektek voltak, igyekeztek csendben dolgozni.Úgy tűnik, eddig minden szép és jó. - Sokkal gyorsabbak voltak, mint a másik két háznál.

– A Vasvári 75. szám alatti ház önrésze közel ugyanannyi, mint a másik két házé összesen. Magyarázatot kértünk az önkormányzattól, ám a választ a Lakszövre bízták - nyilatkozta Alkéri Imre.

– Nagyon tetszik az új külső. A régi, megkopott ház egy teljesen modern külsőt kapott. - mondta el lapunknak Bergován Alexandra.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában