Helyi közélet

2010.07.13. 16:35

Víztorony robbant Fehérgyarmaton

<p>Több olvasónk is jelezte, hogy a vízszolgáltatás jelenleg szünetel Fehérgyarmaton. Állatólag felrobbant a víztorony, a tűzoltók és a mentők a helyszínen vannak.</p>

16:30: Lebontják az életveszélyessé vált víztornyot Fehérgyarmaton

Életveszélyes, ezért a védelmi bizottság kedden elrendelte a délelőtt felrobbant, fehérgyarmati víztorony bontását - közölte a Független Hírügynökséggel Kovács Attila jegyző. Részletek >>>


16:10: Gázrobbanás okozhatta a víztorony vesztét Fehérgyarmaton?

A Sport utcát a rendőrök hermetikusan lezárták, csak az ott lakók mehettek házaikba, pedig több tucatnyi érdeklődő, egykori lakó, vagy csak ismerős sietett a kárhelyre. Részletek >>>


13:59: Döbbenetes a látvány a robbanás után Fehérgyamaton

A rendőrség hermetikusan lezárta a Sport utcát, ahol a futballpálya szomszédságában lévő víztorony hidroglóbusza délelőtt 9 óra után néhány perccel szétnyílt. Részletek >>>


13:39: Ülésezik a Védelmi Bizottság Fehérgyarmaton

Az elmúlt percekben kezdődött el a Védelmi Bizottság ülése Fehérgyarmaton a katasztrófavédelem, a tűzoltók, a közműszolgáltató és az önkormányzat részvételével. Részletek >>>


13:02: Felrobbant víztorony: közveszélyokozás gyanúja merült fel Fehérgyarmaton

Közveszélyokozás gyanújával ismeretlen tettes ellen rendel el nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a kedden délelőtt felrobbant fehérgyarmati víztorony ügyében. Részletek >>>


12:05: Azt még nem lehet tudni, hogy a megsérült víztornyot helyre lehet állítani vagy újat kell építeni, ezt a szakértői vizsgálatok eredménye alapján tudjuk eldönteni – nyiltakozta kérdésünkre Szatmári Zoltán, a Tisza-Szamos-menti Közmű Kft. munkatársa. A vízszolgáltatás szüneteltetése több mint 11 ezer embert érintett Fehérgyarmaton és a közeli három településen: Kömörőn, Mándon és Penyigén.

Egyre markánsabban merül fel a kérdés, hogy vajon nem kivitelezési problémák számlájára írható-e az eset? Úgy tudjuk, a víztornyot építő cég azóta már megszűnt (Hidrogép Kft., Kunhegyes), de van jogutód cég.

- Nyéki Zsolt -


11:23: Felrobbant a víztorony Fehérgyarmaton

Kovács Attila jegyző a Független Hírügynökségnek azt mondta: bár mindenki robbanásról beszél, egyelőre nem tudni, mi történt a toronyban. Annyi bizonyos, hogy a tároló része leszakadt, a darabjai két-három focipályányi területen szóródtak szét, a külső köpeny megmaradt része pedig most úgy lóg a csövön, mint egy rongy. A kiömlő víz villanyvezetékeket szakított le, és megrongált néhány villanyoszlopot. Részletek >>>


11:07: Ivóvíz már van, de locsoloni tilos!

– Nem nevezném robbanásnak a bekövetkezett eseményt, ezt inkább a köznyelv használja, bár kétségtelen: nagy erőhatással járt ekkora víztömeg kitörése a megsérült toronyból – kommentálta a rendkívüli helyzetet Kovács Attila, a település jegyzője.

A hőségriadótól terhelt időjárás közepette megnyugtató a hír, miszerint a vízellátás lassan helyreáll, bár jelenleg még alacsony a nyomás, hiszen szivattyúkkal kell feltölteni a rendszert. A lakosságot kérték a takarékos vízfelhasználásra, s ezzel egyidőben locsolási tilalmat rendelt el az önkormányzat. A toronyhoz közeli épületek némelyikében illetve a kerítésben keletkezett károkat a testület műszaki szakemberei mérik fel.

A városvezetés a területi kamara közreműködésével igazságügyi szakértőt hív és kér fel annak kivizsgálására, hogy mi okozhatta az eseményt.

 


 

10:49: Tengerpart nélkül is cunami-szerű jelenség nyomait látni e pillanatokban Fehérgyarmat utcáin: a település labdarúgó pályája mellett álló víztorony kedd reggel egyszerűen szétrobbant, a víz pedig ritkán látható pusztítást végzett. Nincs vízszolgáltatás, az áramszolgáltatás is szünetel, mivel a víz egy villanyoszlopot is kidönött. A víztornyot egyébként 1993-ban állították fel, vagyis nem mondható réginek, s elvileg nem lett volna szabad ilyen eseménynek bekövetkeznie. Szakértők vizsgálják, hogy mi okozhatta: a nagy hőség idézhetett elő valamilyen szerkezeti változást, vagy műszaki, netán üzemeltetési porbléma következménye a baleset.

– Tudomásunk szerint a vízellátást hamarosan helyreállítják, méghozzá úgy, hogy kiiktatják a rendszerből, s szivattyúkkal oldják meg az ivóvíz továbbítását. Igaz, valamivel kisebb lesz a nyomás, de legalább vízhez jut a lakosság. Az E-ON is ígéri, hogy a kidőlt villanyoszlopot vissza-, ezzel pedig az áramszolgáltatás helyreállítja – tájékoztatott a polgármesteri hivataltól Kanyó András.

- Nyéki Zsolt -


10:32: Szemtanúk elmondása szerint olyan erővel robbant szét a víztorony Fehérgyarmaton, mintha bomba találta volna el. Jelenleg nincsen víz, a katasztrófavédelem megyei ügyeletének jelzése szerint, a vízellátás zavara Fehérgyarmat mellett Penyige, Kömörő, és Mánd településeit érinti. Intézkedtek, hogy a vízellátás - ha csökkentett nyomással is, de - minél hamarabb helyreálljon.

A legkomolyabb zavarok a mobiltelefonok és a mobilinternet ellátottságában várhatóak, mert az 50 méter magas torony tetején, közel tucatnyi antenna dolgozott.

- Pusztai Sándor -


10:23: Több mint 700 köbméter víz zúdult ki abból a víztoronyból, amely Fehérgyarmat és térsége vízellátásában játszott kulcsszerepet. A torony buzogány alakú tartálya azonban kedd reggel hirtelen szétrobbant, s a benne lévő víz kiömölve elementáris erővel mosott el mindent, ami az útjába került. Kidöntött egy villanyoszlopot, járdalapokat tolt az út közepére, sőt, egy ház falát is betörte az elsodort törmelék.

A helyszínre siettek a tűzoltóság, a mentő és a közműszolgáltatók egységei. Munkatársunk hamarosan fotókkal és videóval jelentkezik a helyszínről, illetve folyamatosan szolgálunk új információkkal a SZON-on.

- Nyéki Zsolt -


10:20: Robbanás volt a fehérgyarmati víztoronyban kedden kora délelőtt - tudta meg a Független Hírügynökség Tóth János tűzoltó hadnagytól, a katasztrófavédelem megyei ügyeletétől. Egyelőre nincsenek információk arról, pontosan mi történt, illetve mi okozta a robbanást.

A tűzoltók már úton vannak a helyszínre. Az első hírek szerint négy településen, Kömörőn, Mándon, Fehérgyarmaton és Penyigén vízkorlátozást vezettek be.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában