Helyi közélet

2010.08.10. 08:34

Hatalmas szívet rajzoltak az égboltra Kecskeméten

<p>Káprázatos varázslat, amit a magyar légiparádén bemutattak a pilóták.</p>

Rendre meghazudtolták a fizika törvényeit a pilóták, akik az elmúlt hétvégén magasba emelkedtek gépeikkel Kecskemét repülőterén: két év után ismét több tízezres közönséget csábított ide a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató.

Annyira gazdag és párját ritkító élményt nyújtott ez a légiparádé (is), hogy lehetetlen kísérlet lenne az egész napos (és vasárnap megismételt) program hangulatát, ámulatba ejtő légi mutatványait visszaadni néhány sorban. Bár nem repült bemutatót, mégis az egyik sztárrá vált a SU-27, amely az ukrán légierő színeiben fogadta az álmélkodó tekinteteket. A statikus kiállítás másik nagy favoritjai az egyedien átalakított izraeli F-16-osok voltak, a C-130 Herkules szárnyai alatt.

Hatalmas szívet rajzoltak az égre

No de az igazi szenzációt a repülő programok jelentették. A szombat reggel még komor felhőket elsőként egy nyíregyházi gép és a Tréner Kft. pilótája, Hansághy Győző törte át: az AN-2 olyan merész felhúzásokat, bedöntött fordulókat produkált, hogy méltó felvezetése lett a későbbi bemutatóknak. A legdinamikusabb mutatvánnyal a kötelékek rukkoltak elő: a svájciak, a törökök, a horvátok és az olaszok elképesztő pontossággal rendeződtek különböző alakzatokba, ejtették ámulatba a nézőket a keresztrepüléseikkel.

Azt is tudták, hogyan kell elnyerni a közönség szimpátiáját: a török és az olasz kötelék tartalékpilótái az irányító toronyból kommentálták az eseményeket, és bár főleg angolul közölték, éppen milyen figurát mutatnak be a társaik, gyakorta megszólaltak magyarul is. Esetlen kiejtésük még kedvesebbé tette a gesztust, és a nézők hálásak voltak érte, ilyenkor több tízezer kar lendült a magasba és érkezett a taps. Az égre pedig több alkalommal is hatalmas szívet rajzoltak gépre szerelt füstölőikkel – milyen kár, hogy megint két évet kell várni az újabb csodára.

Szomorú pillanatok a repülőnapon

Szomorú pillanatoktól sem volt mentes azért ez az ünnep: a magyar légierő MIG-29-eseinek ez volt az utolsó nyilvános szereplésük. Várhatóan év végéig adnak készültségi szolgálatot, aztán kivonják a hadrendből ezt a sokat megélt típust, helyüket átveszik a Gripenek. A MIG-ekkel együtt búcsúznak azok a pilóták is, akik az elmúlt másfél évtizedben e géppel védték hazánk légterének sértetlenségét – no meg arattak nagyszerű győzelmeket nemzetközi bemutatókon!

Ők az „angliai hősök” – no nem a Londonban 6:3-as győzelmet arató Aranycsapatra kell most gondolni, hanem az Angliában rendezett repülőnapok egyéni bemutatóinak magyar győzteseire: Vári Gyulára, aki a Royal International Air Tattoo légiversenyt több alkalommal is megnyerte (1998, 1999, 2001), aztán ott van Szabó „Topi” Zoltán, Molnár „Bagira Gábor”, vagy éppen a repülő alapokat Nyíregyházán megszerző Peszeki „Peszke” Zoltán. Mindannyian a MIG-29-essel értek pályafutásuk csúcsára, és kápráztatták el több alkalommal is a magyar légiparádé nézőit.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában