Helyi közélet

2010.08.10. 16:57

Jubileumi táborozás Barabáson

<p>Közel száz fiatal kutatta a természet rejtelmeit az Ifjúsági Nyári Egyetemen a jubileumi táborozás alatt.</p>

A vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkör vezetőjének vezetésével 20. alkalommal rendezték meg a Barabás község melletti Kaszonyi-hegyen a Beregi Természetvédelmi Tábort. Az idei, jubileumi tábor a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében, és a Kárpátokért Egyesület NCA által támogatott programjának részeként, mint Ifjúsági Nyári Egyetem zajlott le. A nagy hagyományokra visszatekintő tábor közel száz hazai, romániai és szlovákiai fiatalnak nyújtott lehetőséget arra, hogy egy héten át – pihenéssel összekötve – ismerkedhessenek a természet rejtelmeivel.

A délelőtti túrákon a terület növény és állatvilágát felfedezve, a település ásott kútjainak vízminőségét vizsgálva, vagy éppen a fecskék elmúlt évi pusztulásának hatásait kutatva sokat formálódott a fiatalok környezettudatos gondolkodásmódja. A délutáni és az esti közösségi programokon egymás megismerésével, barátságok kialakulásával a toleranciaképességük növekedett. Nemcsak a gyerekek, az őket irányító felnőttek is jól érezték magukat. A társadalom többségének a szemében bizonyára különcködésnek számít, hogy a nomád sátortáborozás során a légkondicionált szobák számítógépes zümmögését vagy éppen az esti diszkók hangos harsogását örömmel cseréltük fel a csöndre, a természet harmóniájára, illetve egymás értékeinek elfogadásán alapuló baráti szálak kialakítására.

Sikeres volt az idei táboroztatás



Egyre nehezebb az ilyen típusú táborok szervezése, hiszen a huszonegyedik századi életstílus átformálja a társadalmi tudatot, felnőtteknél éppen úgy, mint a felnövekvő generációknál. Évről évre csökken az érdeklődés, egyre kevesebb fiatalnál van értéke az egészséges életmódnak, a lemondásokkal is járó, fáradságos túráknak, táborozásoknak. Ennek ellenére a mostani tábor sikerei megerősítették a szervezőket abban, hogy van értelme folytatni a nagy tradíciókra visszatekintő táborozást.

A természet értékeire való gyermeki rácsodálkozás élménye, a baráti szálak kialakulása határon inneni és túli fiatalok között olyan fontos dolog, akkora eredmény, hogy megéri a szervezés fáradságos munkája! Érdemes érte dolgozni, mert talán visszazökken a világ a normális rendjébe, s a jövőben a „több kötődés a természethez, több tolerancia embertársainkhoz” elv fogja meghatározni környezettudatos életünket - tájékoztatta portálunkat Toldi Zoltán a Beregi Természet – és Környezetvédelmi Egyesülettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában