Helyi közélet

2010.08.08. 22:22

Közel 40 család villanyszámláját fizette ki az egyesület

<p>„Gazdálkodj okosan!” tréninget tartottak Tiszadobon az adósságcsapdába került hátrányos helyzetű családoknak.</p>

Napjaink egyik akut szociális problémáját a közüzemi díj (víz, gáz, kommunális adó, áram) és lakáshitel tartozást felhalmozott családok helyzetének rendezése jelenti. A jelenség nem új keletű, kezelésére az elmúlt években több célprogram indult, kevés eredménnyel. A probléma összetettsége és a gyakorlati tapasztalatok egyértelműen igazolták, hogy pozitív változást csak egy rendszerszerű, tartósan működtetett program hozhat, amely nagyobb településeken már kötelező jelleggel működik, ám a kis lélekszámú településeken élők rendre kiszorulnak ebből a támogatási formából, mivel az önkormányzat a támogatásként adható összeg 10 százalékát sem képes finanszírozni. A falvak, községek lakói így rendkívül hátrányos helyzetbe kerülnek.

Százezres tételek is voltak

Ilyen település Tiszadob is, ahol a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete egy TÁMOP pályázat keretén belül igyekezett anyagi segítséget és tanácsadást nyújtani azoknak az embereknek, akik valamelyik közüzemi szolgáltatónál, illetve banknál kisebb-nagyobb hátralékot, adósságot halmoztak fel.

– Elsősorban szemléletformálással, életvezetési tanácsokkal próbálunk segíteni a hozzánk fordulóknak – meséli Jóni Kata projektfelelős. – Fontosnak tarjuk, hogy egyénre szabottan, a család bevonásával készítsünk stratégia tervet, ami akkor lehet sikeres, ha az adós és családtagjai az eladósodáshoz vezető okokat felismerik, elfogadják a változtatás szükségességét. Ez idáig 36 hátrányos és halmozottan hátrányos tiszadobi családnak sikerült az E.ON áramszolgáltatónál felhalmozott adósságát (néhány ezer forinttól, akár 150 ezer forintig!) kiegyenlíteni a Héra Alapítványtól nyert mintegy 3,7 millió forint pályázati forrásból – tette hozzá.

Háztartási naplót vezetnek

– A számlatartozás kiegyenlítése csak tüneti kezelés, ez önmagában még nem oldja meg a problémákat – mondja Kubik Ilona adósságkezelési tanácsadó. – Arra kell törekedni, hogy a szerény jövedelemből (például 28 ezer forint szociális járadékból) gazdálkodó családok ne kerüljenek hasonló szituációba a jövőben. A közelmúltban egy 20 órás életvezetési tréninget tartottam az adósságcsapdába került családoknak, akik megtanulták, hogyan gazdálkodhatnak okosabban. Eredményes lehet például a háztartási napló vezetése, és egy helyes fontossági sorrend felállítása, így saját maguk szembesülhetnek azzal, hogy mire költik a pénzüket. Mivel a segélyek, a támogatások és a családi pótlékok összege aligha fog emelkedni a közeljövőben, valamint az adósságkezelésre szánt célzott források is végesek, az ésszerű gazdálkodás megvalósítása jelenti az egyetlen megoldást – összegezte Kubik Ilona.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában